Mercedes predstavio posve novu E-klasu

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Mercedesov novi sedan W214 je baziran na MRA II platformi koju dijeli s modelima iz C i S klase, a potencijalno se radi o zadnjem modelu E-klase na kakvu smo navikli dosad zbog elektrifikacije autoindustrije.

Nova E-klasa dolazi u klasičnim proporcijama 3v limuzine s Black panel prednjom maskom, koja može biti klasična ili progresivna, LED HP ili DIGITAL LIGHT prednjim svjetlima i dvodijelnim stražnjim svjetlima sa zvijezdom.

Osim standardne limuzine s pet sjedala i četiri vrata, u ponudi je i karavan s pet sjedala te pet vrata.

Što se tiče motora, E klasa vam nudi benzinske plug-in hibride (E300e, E350e, E400e i E53e), benzince (E180, E200, E260 i E450), dizelske plug-in hibride (E300de) i modele s dizelskim motorima (E220d i E450d), a nama je na predstavljanju bio dostupan model iz ove zadnje kategorije s E220d dizelskim motorom.

Radi se o novim 4-cilindarskim benzincima i dizel motorima s povećanim performansama, a smanjenom potrošnjom; dok kod nove generacije benzinskih i dizelskih plug-in hibrida Mercedes naglašava električni doseg koji prelazi 100 kilometara (Kapacitet baterije je 25.4 kWh s DC punjenjem do 55kW).

Prodajna cijena E220d modela s uključenim PDV-om iznosi 71.440,00 eura, odnosno 76.214,79 eura s uključenim PPMV-om.

Njegova nazivna snaga iznosi 145+17 kW, odnosno 197+23 konjskih snaga, što bi trebalo rezultirati maksimalnom brzinom od 238 km/h i ubrzanjem od 0 od 100 km/h za 7,6 sekundi.

Unutrašnjost nove E-klase je sad već prepoznatljiva za novije modele Mercedesa, a krasi ju izdašan prostor u kabini, ENERGIZING COMFORT i ENERGIZING COACH opcije s novim mogućnostima poput sjedala koja vas masiraju, ali i Bio Feedback opcija koje će vam asistirati s vašim biološkim potrebama pa će tako auto izvoditi vježbe disanja s vama.

Taj i drugi Bio Feedback alati su navodno dosta popularni, ali navodno samo kad su vozači sami u autu da ih suvozači ne bi čudno gledali.

Kao i u sve ostalo, umjetna inteligencija se umiješala i u aute pa nova E-klasa ima umjetnu inteligenciju koja može sama prepoznati ili joj vi zadate određene rutine koje ona onda raspoznaje i čini određene radnje u zadanom trenutku. Primjerice, stigli ste doma i auto prepoznaje tu lokaciju te otvara ogradu vašeg dvorišta.

Osim toga, W214 dolazi i s ugrađenim Webex i Zoom konferencijskim aplikacijama pa konferencije i sastanke možete odraditi tijekom vožnje ako ste u strci.

Osim kamera za konferencije, u autu mogu biti još tri infracrvene, selfie, dashcam i Guard 360 kamere; a većina njih služi za prepoznavanje vaših gestikulacija koje pomažu umjetnoj inteligenciji i pametnom driving assistanceu da obavlja svoje zadaće.

U Driving Assistance Paket Plus ulaze aktivni asistent za mjerenje udaljenosti, a novost je da prepoznaje i stajaća vozila te sve to radi do brzine od 210 km/h; funkcija pristupa raskrižju; aktivni asistent za mrtvi kut; aktivni asistent za promjenu trake; aktivni asistent za zaustavljanje u nuždi i aktivno držanje trake.

Tako, primjerice, nova E-klasa ne treba crte kako bi znala držati se prometnice, već sama zaključuje što je prometnica, a što ne.

Zbog svih tih, ali i mnogih drugih funkcija, nova E-klasa bi trebala biti najinteligentniji auto na cesti.

W214 dolazi s tzv. Superscreenom, a ne Hyperscreenom. Razlika je u tome što se ne radi o jednom velikom ekranu po cijeloj duljini kontrolne ploče, već o dva odvojena sustava.

Na Superscreenu ćete tako moći primijetiti naznake MB.OS-a, kojeg u potpunosti dizajnira Mercedes-Benz, a koji će se nalaziti u svim novim modelima od sredine 2025. godine i nadalje.

Nova E-klasa također dolazi i s 4G ili 5G povezanosti, dva audio sustava (standardni s pet kanala ili 4D Burmester s 15 kanala) te audio vizualizacijom – odnosno light šou elementima u ritmu glazbe.

Auto također dolazi s 540 litara prtljažnog prostora, što se smanji na 370 litara kod plug-in hibridnih modela.

Podijeli