Britanija odgađa zabranu do 2035. godinu

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Sunak je istaknuo kako će građani moći kupovati benzinske i dizelske automobile i dostavna vozila do 2035., a nakon toga će se i dalje moći kupovati i prodavati rabljeni automobili s klasičnim motorima.

Premijer je rekao kako očekuje da će velika većina vozila prodanih na Otoku biti električna do 2030. zbog smanjenja cijena, čak i bez bez intervencije vlade.

Također, Sunak je naglasio kako bi potrošači trebali biti ti koji odlučuju, a ne vlada koja ih prisiljava da to učine.

Odgoda će Britaniju uskladiti s planom Europske unije da novi automobili prodani nakon 2035. moraju imati nultu emisiju, nakon čega se zabranjuje prodaja novih benzinskih i dizelskih modela.

Proizvođači automobila, koji su već donijeli ključne investicijske odluke u skladu s ranijim ciljem do 2030., kritizirali su petogodišnju odgodu.

Kia, koja planira lansirati devet električnih modela u Britaniji tijekom sljedećih nekoliko godina, ističe kako odgoda "mijenja složene pregovore u opskrbnom lancu i planiranje proizvoda, te zbunjuje potrošače i industriju".

Ostali proizvođači su pozvali na jasno definiranje ciljeva i rokova, kako bi mogli planirati svoje aktivnosti te pozvali na obvezujuće ciljeve na području infrastrukture.

Toyota je pozdravila ovaj potez jer "pomaže industriji i potrošačima da se prilagode i prepoznaju da sve dostupne tehnologije s niskim emisijama mogu imati ulogu u tranziciji vozila". Drugim riječima kupite naše dobre hibride.

Analitičari ističu kako će ova odluka odvratiti kupce automobila od razmišljanja o prelasku na električna vozila te poremetiti planove operatera električnih punionica.

Iako je Britanija napustila EU prije tri godine, Sunak je zaokret u politici predstavio kao usklađivanje Britanije sa sličnom zabranom u EU od 2035., iako brojni stručnjaci ističu kako tržišta u ovom području nisu usporediva.

Motivacija za ovakvu odluku prije svega je politička, budući su iduće godine izbori, a Sunak se nada kako će smanjivanjem nekih zelenih politika pridobiti birače koji se bore s visokom inflacijom i usporenim gospodarskim rastom.

Također, Sunak je rekao da je njegova vlada ostala predana cilju postizanja neto nulte emisije do 2050., ali da si Britanija može priuštiti usporavanje napretka jer je "ispred svih ostalih zemalja u svijetu".

Podijeli