EU ublažava Euro 7 normu

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Prijedlog Euro 7 norme kojeg je Europska komisija objavila krajem prošle godine, industrija vozila je dočekala "na nož", ističući kako će za minimalne dobitke trebati potrošiti jako puno te će se novac za razvoj električnih vozila morati usmjeriti na Euro 7 normu

Ubrzo se i osam članica, među kojima su bili Italija i Francuska, usprotivilo prijedlogu, a sad je odlučeno da će se odredbe prvotnog prijedloga ublažiti.

To u praksi znači kako se postojeća Euro 6 ograničenja količina štetnih sastojaka i ispitni uvjeti, neće mijenjati za automobile i dostavna vozila (kategorije M1 i N1), ali se ipak spuštaju dopuštene razine štetnih tvari  za vozila kategorija M2 i M3 (autobusi) te vozila kategorije N2 i N3 (teška komercijalna vozila).

Iako su granične vrijednosti emisija za teška vozila niže nego što su bile u Euro 6 normi, ukinuta su ograničenja za nove štetne tvari poput formaldehida, ali su uvjeti ispitivanja graničnih vrijednosti promijenjene te su u stvari neznatno razliku od onih u Euro 6.

Odredbe o nadzoru emisija čestica s kočnica i guma su ostale, a traži se usklađivanje graničnih vrijednosti emisija čestica iz kočnica i graničnih vrijednosti stopa abrazije guma s međunarodnim normama koje je donijela Gospodarska komisija Ujedinjenih naroda za Europu.

Postavljen je i cilj da se 2030. postigne nulta stopa emisije za nove gradske autobuse.

Euro 7 norma je trebala stupiti na snagu 1. srpnja 2025. za automobile i dostavna vozila (M1 i N1 vozila) te dvije godine kasnije i teška vozila, ali su predloženi kasniji datumi implementacije.

Industrija će sigurno pozdraviti ove promjene jer su isticali kako bi se troškovi razvoja i proizvodnje, te posljedično i cijena vozila, značajno povećala, dok bi dobici bili nemjerljivo mali.

Ostaje za vidjeti kakav će biti konačni tekst jer se Europski parlament mora usugralsiti oko prijedloga Komisije.

Podijeli