Rekordna prodaja Toyote

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Globalna proizvodnja prvih šest mjeseci fiskalne godine povećana je za 10 posto na rekordnih 5,7 milijuna jedinica, uključujući podružnice Daihatsu i Hino.

Prodaja marki Toyota i Lexus porasla je 22 posto u Africi, najviše među svim regijama, a slijede Bliski istok sa 17 posto, Sjeverna Amerika 9,4 posto te Europa 7 posto.

No, prodaja nekim dijelovima Azije, osim u Japanu, bila je ispod očekivanja, najvećim dijelom zbog usporavanja gospodarstva u zemljama poput Tajlanda i Indonezije.

Kina također bilježi skromni rast od tek 1 posto, najviše zbog okretanja kupaca električnim vozilima, što je opet potaknuto izdašnim poticajima za kupnju.

No zato je na domaćem tržištu, u Japanu, prodaja povećana čak za 34 posto jer su se konačno smanjili problemi s opskrbom poluvodiča.

Također, od ukupno 5,6 milijuna vozila, njih 1,83 milijuna bila su elektrificirana (hibridi i plug-in hibridi) te električna vozila.

Zanimljivo je i kako je od ukupno 5,7 milijuna vozila tek 2,1 milijun proizveden u Japanu te čak 3,6 milijuna izvan Japana.

Ako se pozitivni trendovi nastave, ukupna godišnja proizvodnja mogla bi dosegnuti 11,5 milijuna vozila.

Podijeli