Renault predstavlja projekt INCIT-EV

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Projekt INCIT-EV trajat će 48 mjeseci, od siječnja 2020. do prosinca 2023., a sastojat će se od dvije faze. Prva faza bit će usmjerena na analizu potreba i zahtjeva vozača, nakon čega u travnju 2020. slijedi ispitivanje tehnologija za punjenje vozila i mogućnosti njihove integracije s infrastrukturom. Tijekom druge faze projekta na odabranim će se lokacijama predstaviti sedam inovativnih tehnologija. Ova će faza trajati od druge polovice 2022. do završetka projekta, a uključuje Sustav dinamičnog beskontaktnog punjenja za urbane sredine u Parizu u Francuskoj, Sustave visokonaponskog punjenja u okolici Talinna u Estoniji, Optimizirani sustav dvosmjernog ''pametnog punjenja'' u Amsterdamu i Utrechtu u Nizozemskoj.

Tu je i Sustav dinamičnog beskontaktnog punjenja u prigradskim i izvangradskim područjima u Versaillesu u Francuskoj, Brza punionica na parkiralištu za dijeljena vozila u okolici Torina u Italiji i Sustav niskonaponskog dvosmjernog punjenja (i za vozila na dva kotača) i sustav dinamičnog punjenja na stajalištu taksija u zračnoj luci i središnjoj postaji u Zaragozi u Španjolskoj. Kako bi ukazala na važnost ispitivanja ovih tehnologija u stvarnim uvjetima (kao što je tehnologija dinamičnog beskontaktnog punjenja (CDC) ), ali i na potrebu za organizacijom čitavog ekosustava, Grupa Renault odlučila se odazvati na poziv Europske komisije za nove projekte i osnovati konzorcij.

32 vodeća industrijska poduzeća, sveučilišta, instituti, gradovi, startup tvrtke te mala i srednja poduzeća odazvali su se na Renaultovu inicijativu sa željom da kroz sudjelovanje u ovim ispitivanjima, u čijem je središtu iskustvo vozača električnog vozila, doprinesu promicanju električne mobilnosti u Europi. Pristup koji u središte postavlja iskustvo vozača pomoći će nam da izgradimo novi ekosustav i razvijemo napredna rješenja za punjenje. Široka primjena takvih rješenja na području Europe trebala bi potaknuti prelazak na električnu mobilnost.

Projekt se provodi u Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Turskoj, a konzorcij čine 33 člana. INCIT-EV projekt je dobio novčana sredstva iz programa za istraživanje i inovaciju Obzor 2020. na temelju sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava pod brojem 875683. Grupa Renault ujedno je osnivač i koordinator konzorcija projekta INCIT-EV. Kao takva posreduje između Europske komisije i partnera u konzorciju, nadgleda tehnički razvoj i pridržavanje rasporeda te upravlja proračunom.