Softverske nadogradnje za Tesla Model 3

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Ako ste korisnici smartfona, i sami ste svjesni koliko se često pojave nadogradnje za aplikacije koje koristite, a slično je i kod automobila. Doduše, do sada za nadogradnje niste ni znali jer su se one događale tek u servisu, kada je auto bio spojen na računalo.

No promjenom tehnologije, sada je moguće ažuriranje softvera automobila i automatski, takozvano over-the-air ažuriranje, odnosno funkcionira kao i na smartfonu. Kad sustav vidi da je dostupna nova verzija, on je automatski instalira. Ovaj način omogućuje puno brže reakcije na bilo kakve moguće greške, a i smanjuje se pokrivanje troškova u slučaju da bi se svi vlasnici automobila trebali javiti u servis, naravno, ako nema potrebe za fizičkom intervencijom.

Stoga ni ne čudi kako je popularni Tesla Model 3 u posljednje dvije godine dobio 120 softverskih ažuriranja, a ako se malo igramo brojkama, to ispada 5 ažuriranja mjesečno, odnosno u prosjeku barem jedno ažuriranje tjedno. Ta brojka nije mala, no istovremeno ste sigurni kako uvijek imate najnoviji softver u automobilu koji bi trebao vrhunski funkcionirati, stoga ne sumnjamo kako će u budućnosti sve više automobila imati navedenu funkciju.