Brod se ne može ugasiti

image

Prvi izvještaji su govorili o oko 2.000 automobila o kojih je samo 25 električnih, no najnovije informacije govore kako je na brodu pod panamskom zastavom, ukupno 3.783 novih automobila od kojih je 498 električnih.

Sumnja se kako je požar izazvao neki od električnih automobila, što će biti teško ili nemoguće u potpunosti potvrditi ili opovrgnuti, ali je prilično sigurno kako u ovom trenutku gore i električni automobili čiji je požar gotovo nemoguće ugasiti.

Iako je na temu požara električnih vozila napravljeno jako puno istraživanja, prema većini ne postoji veći rizik od zapaljenja električnog od običnog automobila niti se on statistički češće događa.

No problem je što u slučaju da se požar zaista dogodi te zahvati bateriju, nakon toga je požar gotovo nemoguće zaustaviti.

Ono što gori u baterijama su elektroliti, najčešće dietil-karbonat i dimetil-karbonat koji su zapaljivi, imaju sličnu točku zapaljenja kao i fosilna goriva, a njihove pare su teže od zraka pa je požar (ako se i dogodi) najčešće lokaliziran ispod vozila.

Problem je što elektroliti u litij-ionskoj bateriji ne osiguravaju ne samo gorivo već i kisik nužan za izgaranje tako da će se požar nastaviti čak i bez dotoka kisika.

Također, važno je istaknuti kako požar baterije električnog automobila oslobađa dvostruko više energije od požara klasičnih goriva te u slučaju da baterije nekog od automobila zaista počne gorjeti, intenzitet požara će se značajno povećati te će vatra još brže zahvaćati druge automobile.

Budući da su među njima i električni onda će to dovesti do lančane reakcije,  a pošto se radi o zatvorenom prostoru dolazi do razvoja visoke temperature što bi, ako ona premaši 650 stupnjeva, moglo izazvati i zapaljenje i topljenje aluminija.

Na temperaturama preko 400 stupnjeva gore i karbonska vlakna tako da su stvoreni svi preduvjetu za "savršenu vatrenu oluju".

Fotografije termalnom kamerom koje je objavila nizozemska obalna straža možda i najbolje ilustriraju doslovni pakao koji se događa u utrobo broda.

O intenzitetu požara i brzini kojom se proširio, svjedoči i panično skakanje u more dijela posade te činjenica da je jedan od njih i poginuo.

Iako baterija gori i pod vodom, eventualno potonuće broda bi ugasilo požar jer bi se spustila temperatura unutar broda što bi spriječilo širenje požara.

Baterijske ćelije koje gore bi izgorjele do kraja, ali bi voda onemogućila povećanje temperature modula koji još nisu zahvaćeni požarom, bilo da su istoj bateriji ili u bateriji na drugom vozilu te spriječila njihovo zapaljenje.

Podijeli