Domaći Porsche Road Tour Experience

image

Porsche je okupio niz svojih najpopularnijih modela, uključujući i novog potpuno električnog Taycana 4S, te smo imali priliku testirati svakog od njih po zavojitim ali sasvim dobro održavanim cestama Hrvatskog Zagorja. U fokusu ovog toura su, od cijele Porscheove game, naravno bile jurilice, od kojih je svakako najglasniji a nama i najdinamičniji za ovakvu konfiguraciju puta, 911 Turbo S u Cabrio izvedbi, no u konvoju su se našli još i 718 Cayman S za one koji žele kompaktniju jurilicu, Panamera GTS ST za obiteljske ljude s dvostrukim panoramskim krovom, kao i Cayenne Turbo za oni koji požele tu i tamo otići offroad.

Novi potpuno električni Taycan 4S ipak nam je privukao najviše pažnje jer laganim pritiskom papučice gasa kojim pokrećete dva njegova elektromotora već možete juriti ili bolje reći kliziti 130 km/h po autocesti uz samo lagani zvuk povjetarca. Nas je u prvom dijelu Toura pratila kiša, no nije umanjila uživanciju vožnje ovom, moćnom 79,2 kWh baterijom pogonjenom Porscheovom uzdanicom koja može u overboostu razviti čak nevjerojatnih 530 KS, a kojeg ćemo uskoro i detaljnije predstaviti u posebnom testu. 

Čak četiri zaslona njegovog infotainment sustava za razgledavanje koji se rasprostiru preko cijele prednje strane upravljače ali i suvozačke ploče, ostavlja odličan dojam da se vozaču ali i putnicima omogućuje veliki raspon informacija i kvalitetnog upravljanja svim njegovim sustavima. 

Dio “Experiencea” bilo je isprobavanje tzv. lansiranja Taycana na poznatoj karting stazi Rauš pored Novog Marofa i doživljaj njegovog vrlo dojmljivog linearnog ubrzanja, koje unatoč kiši i prilično mokroj podlozi, ostavlja bez daha vozača s obzirom na njegovo impresivno ubrzanje od 4 sekunde do 100 km/h. 

Glavni dio vožnje po zavojitim cestama Zagorja od Novog Marofa preko Ivanca i Bednje do Trakošćana, pokazao se iznimno ugodnim, s iznimnim gripom u zavojima baš svih modela, bez naravno ikakvih ljuljanja i podrhtavanja pri jakim ubrzanjima pri izlasku iz zavoja čak i kada je profil ceste u rijetkim slučajevima bio u blagom nagibu prema vanjskom obodu zavoja. Taycanov silent mod nadglasavala je gromoglasna rika ostalih modela u koloni što je bila ugoda očito i za mnoge stanovnike mjesta kojima se prolazilo a koji su često s osmjehom i odobravanjem ispratili ovaj impresivni konvoj.

Podijeli