Fiat Panda i njena pametna rješenja

image

Prva Fiat Panda se na cestama pojavila prije 40 godina, a koliko je to bio uspješan model dokazuje i činjenica kako se proizvodila sve do 2003. godine, uz dva manja facelifta iz 1986. i 1991. godine. Riječ je bio o automobilu izrazito kompaktnih dimenzija s mnogo prostora u unutrašnjosti zahvaljujući prilično ''kockastoj'' karoseriji.

Druga generacija je bila predstavljena 2003. godine i donosi novost u vidu izvedbi samo s 5 vrata, a dolazila je u simpatičnom obliku, a tijekom godina su bile predstavljene razne specijalne izvedbe. Druga je generacija osvojila i titulu Europski Automobil godine 2004.

Treća je generacija predstavljena 2011. godine na Salonu automobila u Frankfurtu, i uz manje promjene aktualna je i danas, a uskoro se očekuje i dolazak hibridne izvedba na tržište.

Fiat je zato i snimio poseban video u kojem se govori o 40 godina pametnih rješenja, kojim je najbolje opisati sve ono što Panda nudi, a možete ga pogledati ovdje.

"U ovom videu vraćamo se korak unatrag u prošlost kako bismo zajedno otkrili zašto se Panda proslavila kao automobil "pametnih rješenja", objašnjava Luca Napolitano. „Iz generacije u generaciju, gradski automobil marke Fiat oduvijek je znao impresionirati svojim originalnim značajkama, zamišljenim i dizajniranim za pružanje ugodne atmosfere u putničkoj kabini, i koje su u idealnoj ravnoteži između forme i funkcije. Modularna sjedala, vrata prtljažnika i ravan prtljažni prostor samo su neka od "pametnih rješenja" koja su Pandi donijela tako zvučan uspjeh. Uspjeh u svakom pogledu: Fiat Panda najprodavaniji je automobil na talijanskom tržištu, a s Fiatom 500 u Europi natječe se za vodeću poziciju u segmentu malih gradskih automobila. Često kažemo da je Panda funkcionalna ikona marke, Fiatov najracionalniji, najpristupačniji i najdemokratskiji automobil, i sada možemo razumjeti zašto."

„Prostranost, kompaktnost, karakter, svestranost, pristupačnost, zabava i funkcionalnost ono su što ljudi traže u automobilu. Panda ima sve to, pa i više”, kaže Roberto Giolito. ''Budući da je Panda arhetip, referentni model u smislu praktičnosti i slobode korištenja. Pogledajte samo interijer, koji je funkcionalno minimalistički. To je prostor koji možete popuniti kako želite. Na primjer, savršeno dizajniran pretinac na nadzornoj ploči današnje Pande. Koliko god je složen iz perspektive dizajna, vrlo je jednostavan za upotrebu. A što možemo reći o prozorima? Omogućuju stalni pogled od 360 °, zahvaljujući još jednom "pametnom rješenju": stražnjim svjetlima. Ovih dana čujemo puno o autonomnoj vožnji, ali Panda već godinama nudi "nadzor mrtvog kuta". Jedina je razlika što je analogan."

Prelazeći na današnja "pametna rješenja", važno je napomenuti kako je Panda bila prvi gradski automobil s kočenjem u nuždi, prva s držačem pametnog telefona Cradle, s Waze navigacijom ugrađenom u aplikaciju Panda Uconnect – i usmjerena na multimediju. Najnovija inovacija je paket D-Fence iz asortimana dodatne opreme Mopar, koji uključuje  filtar putničkog prostora visokih performansi, pročistač zraka i UV lampu, koja eliminira do 99 % bakterija u vozilu. I ne zaboravimo da je Panda bila prvi mali gradski automobil koji je pružio mobilnu pristupnu točku s ugrađenim sustavom Wi-Fi Wind i pružio povezanost svim putnicima.

To je tajna uspjeha modela Panda: suvremeni automobil, koji ide iz generacije u generaciju u korak s vremenom. Automobil koji je dao slobodu kretanja cijeloj obitelji i uvijek ju pozitivno iznenadio, dostupan je i u verziji Panda Micro Hybrid. Novi model zapravo nudi sve blagodati učinkovitog, kompaktnog, laganog i pristupačnog hibridnog pogonskog sklopa. Ukratko, izvrsno rješenje za gradski automobil koji je savršeno u skladu s pristupom Fiata, sve održivijeg pionira tehnologije i inovatora u mobilnosti u posljednjih 120 godina.

Sretan rođendan, Panda!

Podijeli