Kraj proizvodnje za Alfa Romeo Giuliettu

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Kako smo bili i najavljivali, Alfa Romeo je prestao s proizvodnjom svojeg kompaktnog modela Giulietta. Posljednji primjerak je proizveden 22. prosinca, a kako stvari sada stoje, direktnog nasljednika neće biti, no Alfa bi već sljedeće godine trebala predstaviti novi SUV model Tonale, koji bi trebao naslijediti ova model.

Podsjetimo se, Giulietta je prije više od 10 godina naslijedila model 147, a dotjerana je tri puta – 2014., 2016. i 2019. godine, no bez obzira na i dalje privlačan izgled, sve teže se nosila s konkurencijom. Najbolja godina joj je bila 2011. kada je prodano gotovo 79.000 primjeraka, dok je 2019. godine prodana u 16.000 primjeraka.

Osim SUV-a Tonale, Alfa Romeo radi i na nešto manjem SUV modelu, a sve je izglednije kako će stići i njegova potpuno električna izvedba. Platforma ovog modela će biti eCMP kakvu već koristi Peugeot e-2008, no Alfina izvedba bi trebala nuditi više snage i bolje performanse.

Što se pak modela Tonale tiče, on bi trebao biti ponuđen u plug-in hibridnoj izvedbi, ali i s benzinskim motorima, a moguće je da će u ponudi biti i jedan dizelaš. Što se plug-in hibridne izvedbe tiče, vjerojatno će biti riječ o sustavu poznatom iz nedavno predstavljenih modela Renegade i Compass, a nudit će se u izvedbi sa 190 KS i s 240 KS.

Automobilski svijet ostaje bez još jednog kompaktnog modela na uštrb sveprisutnih SUV-ova, no tko zna, možda se jednom vrati moda, pa i Alfa Romeo predstavi novi kompakt.