Lexus predstavio električni model UX300e

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Nakon prodanih više od 1,7 milijuna hibridnih vozila, Lexus predstavlja i svoj prvi potpuno električni automobila UX 300e. Riječ je o elektrificiranoj verziji poznatog kompaktnog SUV modela, a u električnoj izvedbi dolazi s pogonom na prednje kotače.

Potpuno novi električni motor koji je napravljen za UX 300e ima snagu od 150 KS, odnosno 204 KS koja mu omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,5 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 160 km/h.

Ugrađena je baterija kapaciteta 54,3 kWh s kojom UX 300e ima doseg od preko 300 km prema WLTP-u. Garancija na bateriju je 10 godina ili milijun kilometara, a smještena je ispod poda putničke kabine, kako bi težište bilo što niže.

Za UX 300e, Lexus je razvio sustav zračnog hlađenja baterijskih članaka koji je sigurniji i lakši nego sustavi hlađenja vodom. Uz kruženje ohlađenog zraka unutar baterijskog paketa, moguće je postići stabilnost dobave energije iz baterije čak i pri velikim brzinama i tijekom opetovanog brzog punjenja. Radeći usporedo s klima uređajem putničke kabine, ovaj sustav poboljšava performanse automobila, životni vijek baterije i djelovanje punjenja.

Kako bi se osigurala kvaliteta kakvu nude i ostali Lexus automobili, UX 300e će se proizvoditi uz hibridne modele u nagrađivanoj Lexusovoj tvornici Kyushu, gdje proizvodnju nadgledaju proslavljeni takumi majstori.