Toyota Highlander Hybrid stiže u Europu

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Toyota je prvu generaciju Highlandera predstavila još 2000. godine, i od tada je s njime postigla veliki uspjeh, posebice na tržištu SAD-a, a četvrta generacija, koja je predstavljena na prošlogodišnjem Salonu automobila u New Yorku, početkom iduće godine stiže i kod nas.

No u Europi će se nuditi samo kao hibridna izvedba, a pod poklopcem motora će biti smješten 2,5-litreni benzinski motor s Atkinsonovim procesom s dva elektromotora, pri čemu stražnji elektromotor daje Highlanderu inteligentni pogon na sve kotače AWD-i. Ukupna snaga kojom Highlander raspolaže iznosi 244 KS, dok je istovremeno prosječna potrošnja svega 6,6 litara po WLTP-u, dok je CO2 146 g/km.

Dužina Toyote Highlander je 4.950 mm, a postavljen je na 20-inčne aluminijske naplatke, i donosi dosta prostora za 7 sjedala i sasvim pristojan prtljažni prostor. Kako bi se i odrasli putnici mogli smjestiti na dva sjedala u trećem redu, brine se 180 mm pomična klupa drugog reda sjedala.

Uz sve to ostaje i prtljažnik od 658 litara s dodatnim pretincima skrivenim u podnicu, a ako se preklope stražnja dva reda sjedala, obujam prtljažnika raste na 1.909 litara, a podnica je potpuno ravna kako bi utovar bio lakši.

U unutrašnjosti pak dominira veliki 12,3-inčni multimedijski zaslon s podrškom za Android Auto i Apple CarPlay, ali i navigacijom, a tu je i bežično punjenje mobitela, digitalni retrovizor i ventilacija sjedala. Unutrašnjost dolazi u dvije boje, crnoj i grafitnoj, a iz Toyote se hvale kako se nudi dovoljno USB priključka kako ne bi bilo svađi u vožnji.

Toyota s ovim modelom ulazi u jedan sasvim novi segment u Europi, a hoće li joj poći za rukom, to ćemo vidjeti sljedeće godine, kada Highlander kreće u prodaju. Do tada nećemo znati ni cijene ovog modela.