Mazda MX-30 s rotacijskim motorom

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Mazda MX-30 predstavljena je 2020. kao prvo električno vozilo tvrtke s pogonom na bateriju za masovnu proizvodnju, s blagim hibridnim modelom koji su se naknadno pridružili ponudi na nekim izvaneuropskim tržištima. No sada je Mazda pripremila nešto novo u ponudi ovog modela – Wankel motor.

MX-30 e-Skyactiv R-EV je plug-in hibrid koji nastavlja nuditi iste vrijednosti kupcima kao i originalni MX-30, a najnovija inačica ima električni baterijski doseg vožnje od 85 km koji je dovoljan za svakodnevne potrebe vožnje, kao i mogućnost korištenja generatora za omogućavanje vožnje na velike udaljenosti.

Što to znači? Pa ugradnjom rotacijskog motora riješena je autonomija. Naime,  spremnik za gorivo ima obujam 50 litara, a novi motor proizvodi električnu energiju koja puni ugrađenu bateriju. To znači da je autonomija s punom baterijom i punim spremnikom goriva do 600 km, a i nakon toga jednostavno napunite spremnik goriva i ponovno krećete dalje na put.

Tu je i dalje kompatibilnost s normalnim 2- ili 3-faznim AC punjenjem i brzim DC punjenjem, 1500 W napajanjem i tri načina vožnje koji odgovaraju različitim situacijama u vožnji: normalno, EV i punjenje. Štoviše, sa snažnim električnim motorom od 125 kW, čak pruža nešto bolje vozne performanse od isključivo električne MX-30 BEV.

Prodaja kreće ubrzo, a već su poznate i cijene u Njemačkoj, gdje ova izvedba starta s jednakom cijenom kao i potpuno električna izvedba, a ako će i kod nas biti tako, onda će početna cijena biti 36.630 eura.

Podijeli