Novi MHEV motor za Peugeot 3008 i 5008

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Iako već u godinama, Peugeot 3008 i 5008 će od drugog kvartala biti dostupni s novim motorom, odnosno blagohibridnom sklopu koji će omogućiti manju potrošnji. Tako će u gradu potrošnja biti 2,5 litara, dok će na otvorenoj cesti potrošnja biti niža za 0,7 litara u odnosu na trenutnog benzinca.

Izvedba s blagim bibridom (MHEV) se sastoje od novog 1,2-litrenog turbo benzinca s tri cilindra koji nudi snagu od 100 kW/136 KS i 230 Nm okretnog momenta, a koji je uparen s novim 6-stupanjskim automatskim mjenjačem s dvije spojke na kojem se nalazi i elektromotor, pretvarač i upravljačka jedinica. On daje dodatnu snagu od 28 KS i 55 Nm dodatnog okretnog momenta, a dok ne postoji potreba za velikom snagom, vozi se samo na struju.

Baš iz tog razloga je ovaj motor namijenjen prvenstveno gradskoj vožnji, gdje se prosječna potrošnja spušta na 2,5 litara. Ugrađena baterija se puni regeneracijom prilikom kočenja, a kada se pritisne papučica gasa do kraja, dobiva se i boost snaga od 12 KS. Također, pri brzinama do 145 km/h prilikom svakog otpuštanja papučice gasa benzinski se motor gasi. Cijena nove izvedbe nije objavljena, no najavljeno je kako će ovaj motor biti uskoro dostupan i u svim drugim modelima ovog proizvođača.

Podijeli