Ovo je električna Mazda MX-30 e-Skyactiv

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Predstavljen je i prvi Mazdin električni automobil, čime se je i Mazda priključila velikim igračima, a i kod Mazde električni automobil mora biti poseban, pa je tako riječ o SUV modelu s četvora vrata, s naglaskom kako se stražnja vrata otvaraju u suprotnom smjeru, odnosno kao i na sportskoj Mazdi RX-8.

Dizajn MX-30 je prilično oštrih linija, i na prvu bi mogli pomisliti kao da je netko uzeo Mazdu CX-30 i sve zaobljene linije izravnao uz pomoć ravnala, no ukupan dojam je pozitivan, a linije završetka C stupa daju mu i sportski izgled.

Tehnički detalji još nisu poznati, no ugrađena baterija od 35,5 kWh bi trebala biti dovoljna za doseg od preko 200 km, a snaga motora će biti oko 140 kW, odnosno oko 190 KS, a u budućnosti bi MX-30 mogla dobiti i Wankel motor koji bi omogućio dulji doseg, a navodno neće biti potreban klasičan benzin za njegov pogon.

Na prvi pogled, unutrašnjost Mazde MX-30 jako je slična s ostalim aktualnim Mazdama, no donji dio središnje konzole je potpuno drugačiji i donosi dodatni 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir putem kojeg se podešavaju postavke klima uređaja, po nama nepotrebno kompliciranje.

Mazda MX-30 je duga 4,40 m i tipičan je predstavnik kompaktnih crossover ili SUV modela. Očekuje se kako će joj cijena u Njemačkoj biti oko 35.000 EUR (oko 260.000 kn) kada prodaja krene u drugoj polovici sljedeće godine.