Stigao je nabrijani Volkswagen Tiguan R

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Redizajnirani Volkswagen Tiguan je predstavljen prošlo ljeto, a u naše je salone konačno stigla i njegova najsnažnija inačica koja dolazi pod oznakom R, a ujedno je riječ o najsnažnijem serijski proizvedenom Tiguanu.

Pokreće ga dvolitreni turbo benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 235 kW/320 KS i pritom nudi okretni moment od 420 Nm koji je dostupan od 2.100 okretaja. Novi 4Motion pogon na sve kotače je serijski, a uključuje i tehnologiju R-Performance Torque Vectoring, a sve kako bi užitak vožnje bio što bolji. Mjenjač je automatski DSG sa 7 stupnjeva prijenosa, a Tiguan R može najbrže voziti 250 km/h, dok mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 4,9 sekunde. Pritom je prosječna potrošnja po WLTP-u 9,9 l na 100 km i ispušta 225 g CO2/km.

Volkswagen po prvi put upotrebljava diferencijal stražnje osovine s dvjema lamelnim spojkama koji ne raspodjeljuje samo pogonsku silu između prednje i stražnje osovine već i između stražnjih kotača. Time se osjetno povećava agilnost uz pomoć novog pogona na sve kotače, posebice u zavojima.

R izvedbu ćete lako prepoznati po sportskim prednjim i stražnjim branicima, mat kromiranim poklopcima retrovizora ili pak po stražnjem difuzoru ili 20-inčnim aluminijskim naplatcima. U unutrašnjosti nas pak očekuju sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu, sportski volan s R oznakom, kao i digitalna instrument ploča s ''lap-timerom''.

Serijska oprema je prilično bogata, a cijene kreću od 378.000 kuna. Od dodatne opreme je moguće naručiti ispušni sustav od titana tvrtke Akrapovič, 21-inčne aluminijske naplatke Estoril, kao i niz ostalih vizualnih dodataka.