Stigao je sportski Volkswagen Arteon R

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Volkswagen je Arteon predstavio 2017. godine, a prošlo ljeto stigao je facelift za obje karoserijske izvedbe – coupe limuzinu i coupe karavan naziva Shooting Brake, a od tada je ovaj model po prvi puta dostupan u R izvedbi.

Sada su Volkswagen Arteon R i Arteon R Shooting brake dostupni i domaćim kupcima, a riječ je o pravim sportašima. Pokreće ih dvolitreni turbo benzinac (TSI) koji razvija maksimalnu snagu od 235 kW/320 KS i nudi 420 Nm okretnog momenta koji je dostupan od 2.100 okretaja, pa sve do visokih 5.350 okretaja.

Pogon se prenosi na sve kotače (4Motion), dok je mjenjač DSG – 7-brzinski automatski s dvije spojke i polugicama iza volana za ručno prebacivanje brzina. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h im treba 4,9 sekundi, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. No ako doplatite za R-Performance paket onda je maksimalna brzina ograničena na 270 km/h.

Inače, 4Motion pogon na sve kotače dolazi sa sustavom R-Performance Torque Vectoring – opremljen je Selektivnom regulacijom pogonskog momenta po kotačima. Pri tome se snaga TSI motora pomoću novog pogona na stražnjoj osovini raspodjeljuje ne samo između prednje i stražnje osovine, već i između dvaju stražnjih kotača (Torque Vectoring). Time se osjetno poboljšava agilnost, pogotovo tijekom vožnje zavojima. Gume su također posebno prilagođene za modele Arteon R. Kombinacija parametara pogona i voznog postroja s najizraženijim sportskim karakteristikama može se uključiti izravnim pristupom putem plave tipke ''R'' na sportskom volanu: motor, mjenjač, vozni postroj DCC s upravljačem i sustavi regulacije pri tome se premještaju u način rada ''Race''.

Osim vanjskih spojlera i sportskih branika te 19-inčnih aluminijskih naplataka (20 inčni uz doplatu), Arteon R donosi promjene i u unutrašnjosti. Ispred vozača je sportska digitalna instrument ploča, a on se smješta na sportska sjedala, koja uz doplatu mogu imati i integrirani naslon za glavu i kožne presvlake.

Novi modeli su već dostupni domaćim kupcima, a cijena za Volkswagen Arteon R kreće od 512.481 kunu, dok cijena za Volkswagen Arteon R Shooting Brake kreće od 520.192 kune.

Podijeli