Toyotina električna ofenziva

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Iako su do sada bili prilično kritični prema isključivo električnom pristupu te su jako zagovarali hibridnu tehnologiju, Japanci su u novom planu elektrifikacije najavili značajne iskorake.

Nova generacija modela koja bi trebala debitirati 2026. imat će značajna poboljšanja u svim područjima pogona, ali prije svega u baterijama koje će omogućiti puno veće dosege nego je to bilo moguće do sada.

No, Toyota se ne odriče hibrida kao ni vodika te ističe kako u budućnosti i dalje namjeravaju zadržati različite tehnologije i kupcima ponuditi izbor.

Toyota je u svibnju osnovala novu organizaciju pod nazivom "BEV Factory", koja će se baviti samo proizvodnjom električnih vozila, a do 2030. ih namjeravaju proizvesti oko 3,5 milijuna.

Nove baterije koje stižu 2026. trebale bi osigurati doseg i do 1.000 km, pri ćemu će se za najveće dosege koristiti NMC baterije, dok će LFP biti jeftinije te za modele s manjim dosegom.

Također, Toyota za 2027. najavljuje i komercijalizaciju solid state baterija s kojima se želi postići doseg do 1.200 km, a sljedećem koraku i 1.500 km dosega.

Nije poznato koliko će sve to koštati ni koliko se planira uložiti, ali je očito kako su u Toyoti postali svjesni kako si ne mogu priuštiti čekanje kad je u pitanju razvoj električnih vozila.

Toyota je u travnju ove godine u svijetu prodala 8.584 električna vozila (uključujući i Lexus), što je prvi mjesec u kojem je prodaja električnih vozila činila više od jedan posto Toyotine ukupne prodaje.

Podijeli