Citroen C3 Dacia Sandero Stepway vs Hyundai i20 Active

image

Iluzija je nešto što se čini stvarnim, a zapravo je plod naših osjećaja, razmišljanja i mašte. Potkrovna garsonijera koju nazivamo penthouseom. Konzervirana hrana koju smatramo zdravom. SUV i crossover vozila koja smatramo terencima.

Svijet automobila obiluje iluzijama, a SUV-ovi i crossoveri su na vodećoj poziciji. Kupci ih sve više traže, a automobilska industrija vješto sprema odgovore na sve njihove upite. Granice ove kategorije proširile su se sve do najnižih cjenovnih razreda, a relativna novost su vizualnim elementima terenaca oplemenjeni modeli iz segmenta gradskih automobila.

Prepoznajemo ih po pragovima ili bočnim oplatama od sive plastike, robusnim odbojnicima s istaknutim maglenkama, obrubima blatobrana i minimalno povišenom podvozju. Unutrašnjost im krase specifične presvlake sjedala i poneki "terenski" detalj, a obavezna je i "cool" oznaka u nazivu automobila. U pretinac za rukavice spremite još švicarski nož i kompas i ponosan ste vlasnik vozila za sve moguće avanture – iako je to, naravno, samo iluzija.

Dacia Sandero Stepway

Po navedenom receptu, u vrijeme prošle generacije, nastala je Dacia Sandero Stepway. Još koju godinu ranije, sramežljivo pojavljivanje ovakvih modela zabilježeno je i na samome početku tisućljeća. Iako nesretne karme, pionir svih "urbanih on-roadera" bio je Rover Streetwise, a zatim je uslijedio odgovor iz Francuske u liku Citroëna C3 XTR.

Nedavno je Citroën opetovano povukao pionirski potez, predstavivši novo izdanje gradskog modela C3, posve u SUV-stilu. Umjesto dodatne, top-of-the-line "crossoverizirane" izvedbe bazirane na civilnom modelu, Citroën je cjelokupnu filozofiju novoga C3 položio na SUV-temelje: automobil ima vizualna obilježja malog urbanog terenca i prati inovativan dizajnerski stil nametnut dvije godine prije lansiranim C4 Cactusom.

Citroen C3

Time je C3 podigao prašinu i zasluženo osvojio nekoliko laskavih naslova raznih izbora automobila godine. Atraktivnost vanjštine nastavlja se duhovito dizajniranom, bogato odmjerenom i komotnom putničkom kabinom s osebujnom instrumentnom pločom i raskošnim, iako premekanim sjedalima nedovoljnog držanja.

Motorizaciju tvore poznati agregati s PSA-ove police, a nama se najpogodnijim učinio 1.6 BlueHDi sa 75 KS. Zašto ne jača izvedba sa 100 KS? Zbog konačne cijene vozila koja bi tako poskupjela više od 10.000 kuna, ali i spoznaje kako slabiji BlueHDi pruža adekvatne performanse za svaki (normalan) vozački izazov. Iznimna ekonomičnost je dodatan bonus.

Renaultova budžetna podmarka više ne zaostaje dizajnom, no još uvijek koristi provjerena, oprobana tehnička rješenja. Omjer je na strani dobivenog, a ne uloženog što posebno vrijedi za atraktivnu liniju Stepway. Koncept je krajnje jednostavan: blago povišeno podvozje i nešto "sirove" plastike na karoseriji stvara iluziju maloga SUV-a.

Interijer Dacije Sandero Stepway

Kao i kod C3, Stepwayeva su sjedala prilično meka i ne pružaju dobru podršku. I ovjes je podešen meko pa odgovara našim cestama, što rezultira jačim naginjanjem u zavojima. Time, ali i "limenim" zvukom Sandero priziva uspomene na legendarnu Reno Četvorku – nostalgičan je na najljepši i najbezbolniji način.

Interijer Citroena C3

Izbor motora svodi se na benzinca ili dizelaša, oba s po 90 KS. Prvi je 9-decilitarski turbo-trocilindraš koji Stepwayu daje inovativnu, ali i ekološku karakternu crtu. Nije osobito tih, no ima zarazan sportski zvuk što je u suprotnosti s neizravnim i nepreciznim, a k tome i teškim upravljačem. Stepway je vizualno atraktivan i pruža solidnu količinu prostora, ali s obzirom na skromnu opremu i finalnu izvedbu nije best-buy.

Hyundai i20 Active

Hyundai djeluje poput daleko suvremenijeg automobila od Dacije, što se ogledava i na cijeni. Oznaka Active upućuje na njegovu ambiciozniju narav, a pod atraktivnim limom nalazi se provjerena mehanika običnog i20. Ovo je još jedan automobil koji samo izgleda poput 4x4, što povoljno utječe i na cijenu i na potrošnju goriva. Za to je zaslužan jednolitreni trocilindrični benzinski turbomotor 1.0 TGDi koji je dostupan u dvije razine snage – odabrali smo slabiju inačicu s, po našem mišljenju posve dovoljnih 100 KS. Spojen na uglađeni 5-stupanjski mjenjač omogućava hitro napredovanje na otvorenoj cesti.

Interijer Hyundaija i20 Active

Povišeni ovjes ima kruće opruge što poboljšava okretnost i preciznost u vožnji, po čemu je Active ispred oba suparnika. Na slabijoj podlozi zbog toga treba oduzeti gas kako vozilo ne bi poskakivalo. Završna obrada i izrada su odlični, oprema više nego solidna, vožnja smirena te je paket zaokružen. Ipak, za navedenu cijenu postoje i privlačnije alternative, ne samo iz ove nego i viših klasa, što će prosječnom hrvatskom kupcu biti nepobjediv argument za odustajanje od ovog, vrlo dobro zamišljenog nišnog modela.

Na kraju, koji model preporučiti? Prema našem skromnom mišljenju C3 je pobjednik ove usporedbe, čak i ako nije posebno "crossoverizirana" izvedba civilnog modela nego zapravo jedini, osnovni model. Svojim vrlo vještim dizajnom izgleda vrlo moderno i u SUV-stilu, ali samo ako ima specifične bočne Airbump zaštitne letvice koje se na srednji paket opreme nadoplaćuju (1500 kn), a serijski dolaze samo uz najviši. U našoj smo usporedbi to uzeli u obzir kod navođenja cijene vozila.

C3 ima skromni dizelski motor skromne potrošnje (takav motor nudi i Sandero, ali je u tom slučaju preskup). Oprema Citroëna je pozitivno zaokružena, a auto na cesti djeluje svježe i trendi. Ne dvojimo da će u budućnosti i druge marke krenuti istim putem. Do tada, Citroën diktira tempo.

Napomena: navedeni iznosi su službene maloprodajne cijene vozila na dan objave članka.

23.06.2017.

Podijeli