Citroen C4 SHINE PureTech 130 EAT8 TEST

Iako je prije nekoliko godina bilo govora kako više neće biti modela C4, u Citroenu su se predomislili i odlučiti ponovo biti prisutni u kompaktnoj klasi, a kakav bi to bio Citroenov automobil , a da nije drugačiji od svega ostaloga, e pa baš to dokazuje novi C4. Jedinstven dizajn daje mu dozu osobnosti i nema greške da će biti zamijenjen s bilo kojim drugim kompaktnim modelom.

Osim toga, povišen izgled, gotovo crossoverski, daju mu dodatan plus kod mnogih kupaca, jer trendovi su ipak još uvijek na strani povišenih vozila. S Citroen se potrudio i kupcima odmah ponudio i širok raspon pogonskih agregata – benzinski, dizel i potpuno električni, a taj model dolazi pod imenom Ë-C4. Nama je na test pristigla benzinska inačica u izvedbi sa 130 KS u kombinaciji s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem i bogatim Shine paketom opreme.

Dizajn i praktičnost

U današnjem vremenu većina automobila podsjeća jedan na drugi, no Citroenu je uspjelo gotovo nemoguće – stvoriti jedinstveno vozilo koje je nemoguće zamijeniti s nekim drugim modelom! Da, C4 zaista ima jedinstven dizajn, no unatoč tome, i oku je privlačan, što je rijetkost kod automobila s jedinstvenim dizajnom.

Sprijeda dominiraju dva reda svjetala, od kojih su gornja svjetla ujedno i dio dnevnih LED svjetala, dok i glavna, i dimenzijama prilično velika, svjetla imaju dio LED trake dnevnih svjetala koja čine strelicu, a isti takav oblik imaju i stražnja led svjetla, koja su također razlomljena i dobro ukomponirana u stražnji spojler.

Bočna linija je elegantna, a ni nešto viša karoserija ne smeta kupeovskim linijama krova, dok s donje strane karoseriju okružuju crne plastične zaštite koje mu daju robusnost. Na bočnim vratima su ugrađeni i Airbumpovi, a za pohvalu je što vrata prelaze preko ruba pragova, koji se stoga ne zaprljaju te ostavljaju čistu odjeću prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Ukupan sportski i robustan nastup nadopunjuju i 18-inčni aluminijski naplatci također originalnog i neobičnog dizajna, a na njih su montirane gume dimenzija 195/60 R18.

Iako jedinstvenog dizajna, ovog puta prtljažnik nije stradao, već nudi sasvim solidnih 380 litara obujma, a preklapanjem naslona obujam raste na, za ovakav oblik karoserije, prilično velikih 1250 litara obujma. Tu je i otvor za skije na naslonu stražnjeg sjedala, a podnica je podesiva po visini.

Unutrašnjost

Iako unutrašnjost nije toliko jedinstvenog dizajna kao karoserije, novi C4 je jedinstven u nečem drugom – udobnosti! I ovdje nimalo ne pretjerujemo. Čim se prvi puta sjednete na kožna sjedala osjetit ćete da su drugačija nego kod ostalih modela, i da im je na prvom mjestu udobnost. Ovo je jedan od rijetkih automobila u kojem se ni nakon višesatne vožnje ne osjećate umorno! Kada bi radili automobil prema svojem ukusu i bez ograničenja, ova sjedala bi zasigurno bila na vrhu liste.

A osim što su udobna, sjedala su i dovoljno velika, a prostranost je dobra kako na prednjim, tako i na stražnjim sjedalima, gdje će se s lakoćom moći smjestiti i dvometraši. Doduše, za sam ulazak će morati više pognuti glavu, no unutra ima sasvim dovoljno prostora. A dovoljno je prostora i za koljena za putnike na stražnjoj klupi, a djeca će imati i više nego dovoljno prostora. Uz to, tu su i dva ventilacijska otvora, te dva USB priključka za punjenje.

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 01

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 02

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 03

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 04

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 05

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 06

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 07

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 08

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 09

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 10

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 11

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 12

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 13

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 14

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 15

image

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 16

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 01
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 02
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 03
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 04
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 05
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 06
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 07
image
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 08
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 09
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 10
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 11
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 12
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 13
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 14
image
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 15
Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 16

Ispred vozača se nalazi omanji, 6-inčni ekran koji prikazuje sve osnovne funkcije automobila, i iako malen, dizajn softvera je dobro napravljen, pa su lako čitljive sve informacije, no njega nećete puno koristiti, jer će vas sve informacije čekati i na head-up displeju, pa nemate potrebe micati pogled s ceste. A nećete ga morati micati ni kada ćete htjeti mijenjati postavke klimatizacije, jer C4 ima odvojene komande s kotačićima i tipkama, pa ćete nakon početne prilagodbe njime upravljati bez potrebe za gledanjem. Ako ipak želite, njome možete upravljati i preko multimedijskog zaslona, no fizičke tipke su zakon!

A što se tiče zaslona, on dolazi u dijagonali od 10 inča i uključuje i 3D navigaciju, a tu je i opcija zrcaljenja mobitela. Sam zaslon je dobro vidljiv i s modernom grafikom, a i brzina izvedbe je sasvim solidna. Podno njega su već spomenute komande klimatizacije i ventilacijski otvori, a tu je još i polica za mobitel s bežičnim punjenjem pored koje su dva USB priključka, USB 2.0 i USB-C, a ispod je još jedan pretinac ispod kojeg je još jedan sakriveni pretinac. Ovo je rijetkost u današnje doba.

Još jedna rijetkost je što se Citroen pobrinuo i da suvozaču ne bude dosadno, pa je ispred njega ugradio poseban nosač za tablet. Nosač je sakriven u komandnoj ploči, a ispod njega se nalazi malena izvlačna polica u koju je moguće staviti tablet, ali i još poneku sitnicu. Dobro je što u nju stane i A4 papir bez gužvanja. A ispod navedenog je klasičan pretinac za rukavice. Naslon između prednjih sjedala je također udoban i mekan, te je dovoljno širok za vozača i suvozača, a tu su i dodatni pretinci/nosači za čaše, dok sama polugica mjenjača ima malene dimenzije, a pored nje su i tipke za odabir vožnje.

Motor i vožnja

Testni model je bio opremljen jednom od najboljih kombinacija pogonskog agregata i mjenjača. Već dobro poznati 1,3-litreni trocilindraš razvija maksimalnu snagu od 96 kW/131 KS, nudi 230 Nm okretnog momenta koji je dostupan već od 1750 okretaja, a uparen je s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Iako ima tri cilindra, motora radi prilično mirno i tiho, te nismo primijetili vibracije karakteristične za ovakav pogon, a ni specifikacije mu nisu nimalo loše. Tako je maksimalna brzina ovog modela 200 km/h, dok mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 10,2 sekunde. U praksi se pokazao kao prilično živahan model koji se rado odaziva na pritisak papučice gasa.

Doduše, C4 se voli zaljuljati u zavojima, no to treba pripisati ovjesu koji je podešen za što udobniju vožnju, no nema nikakvih bojazni od bježanja prednjeg ili stražnjeg dijela vozila. No s malo mirnijom nogom na papučici gasa svi će uživati u udobnosti i tišini, jer je i zvučna izolacija prilično dobra. A tada će C4 i manje potrošiti.

Nama je prosjek bio 8,6 litara, no veći dio testa smo proveli na gradskim ulicama, gdje je i potrošnja veća, a priznajemo i da nismo baš imali laku nogu na gasu. U praksi, bez problema možete spustiti prosjek za jednu litru. Uz to, na otvorenoj će cesti potrošnja pasti na malo iznad 6 litara.

No treba uzet u obzir kako postoji i snažnija izvedba sa 155 KS, koja je namijenjena jurcanju, dok je testni model namijenjen udobnim dugim putovanjima. Uz to, ima i polugice mjenjača iza volana, pa ga se može voziti i malo zabavnije, posebice kada ste sami u autu ili s prijateljima, pa neće biti prigovaranja ljepše polovice.

Zaključak i cijene

Citroen C4 SHINE PureTech 130 S&S EAT8 košta 208.182 kune i u tu je cijenu uračunata metalik boja, bežično punjenje mobitela i paket Park Assist Vision 360, dok je cijena bez dodatne opreme 195.900 kuna. Neki će reći puno, no treba imati na umu kako je riječ o modelu s najbogatijim paketom opreme i automatskim mjenjačem. Cijena pada na 179.900 kuna ako se pak odlučite za izvedbu s ručnim mjenjačem.

Najpovoljnija izvedba s ovim motorom i ručnim mjenjačem je Feel, koja je dostupna po cijeni od 157.900 kuna, dok s automatskim mjenjačem košta 173.900 kuna. U ponudi je i dizelaš sa 110 KS koji starta od 150.500 kn (Live oprema), odnosno dizelaš sa 130 KS, koji uvijek dolazi s automatskim mjenjačem, po cijeni od 186.500 kn (Feel oprema). Ne smijemo zaboraviti ni električnu izvedbu Ë-C4 koja starta od 279.900 kn s motorom od 136 KS.

Citroen je napravio dobar posao s novim C4, jer je uspio u jednu cjelinu ukomponirati sve ono što kupci danas traže, a finalni proizvod je oku ugoda i iznimno udoban, baš kako se od Citroena i očekuje.

Podijeli