Fiat 500e La Prima Launch Edition TEST

Na proljeće prošle godine svjetlo dana ugledala je nova generacija Fiata 500, no ovog puta potpuno drugačija, isključivo radi svojeg pogona. Naime Fiat je novi 500e dizajnirao u modernoj reinterpretaciji modela 500 koji je s nama već neko vrijeme, no ova nova generacija dolazi isključivo s električnim pogonom.

To su pripreme koje nagovještavaju električnu budućnost u Fiatu, no treba naglasiti kako do daljnjega u prodaji ostaje i model 500 Hybrid, koji je s nama već neko vrijeme i koji nudi povoljniju cijenu. No novi 500e, koliko je sličan sa ''starim'' modelom, toliko je i drugačiji. Novi 500e, gdje e označava elettricita, dostupan je u od 118 KS, te dolazi u kombinaciji s 42 kWh baterijom koja nudi doseg do 312 km po WLTP načinu mjerenja. A na test nam je stigla La Prima Launch edition izvedba koja je izgledom obarala s nogu sve koji su ga vidjeli.

Dizajn i praktičnost

Talijani su uvijek bili majstori u pravljenju i dizajniranju malih automobila, a s novim 500e još jednom to potvrđuju. Bez obzira jeste li stari ili mladi, muško ili žensko, jednostavno se novi 500e svidio baš svima s kojima smo pričali i koji su mogli pobliže pogledati testni primjerak.

Tome je zasigurno pridonijela i metalik zelena Ocean boja koja se presijava i malo izgleda zeleno, malo plavkasto, malo tamnije, malo svjetlije, a sve ovisno pod kojim kutem na njega pada svjetlost. Tu su i lijepo dizajnirani 17-inčni dvobojni aluminijski naplatci, a svako malo je na karoseriji vidljiv i kromirani detalj.

Sprijeda dominiraju dva okrugla svjetla, od kojih je gornje svjetlo glavno i ustvari radi se o polukrugu, dok ostatak okruglog obruba stvara dojam obrva. Zanimljiv je detalj i kako na se na prednjoj maski motora ne nalazi Fiatov znak, već je tamo s kromiranim letvicama izveden logo modela 500. Sve je estetski pogođeno savršeno i odlično se uklapa u cjelokupan izgled.

Bočni izgled najviše podsjeća na prethodne generacije, a on se dizajnerski i najmanje mijenjao, dok je straga model 500e dobio evoluciju u dizajnu u pogledu nešto većih svjetala, a 500 logo u sebi skriva i oznaku slova e. Zanimljiv je i detalj da je straga ugrađeno jedno svjetlo za maglu u sredini branika, a sa svake se strane nalazi po jedno svjetlo za vožnju unatrag.

Iako je novi model dimenzijama veći od starog, sve veće dimenzije osjetite će se u kabini, dok je prtljažnik ostao isti i donosi obujam od 185 litara, odnosno obujam od 550 litara s preklopljenim sjedalima. Naravno, ne treba mu to uzeti za zlo, jer je ipak riječ o dizajnerskom automobilu koji treba nuditi dovoljno prostora za četiri osobe, ali i za bateriju!

Unutrašnjost

Najviše se napredovanja vidi u unutrašnjosti, gledajući na prostranost, dizajn, ali i na najnovije tehnologije koje su po prvi puta dostupne na ovom modelu. Tako se ispred vozača nalazi novi dvokraki volan lijepog izgleda i odlično pogođene debljine obruča, a iza njega je smješten 7-inčni ekran na kojem možete pratiti sve relevantne podatke o automobilu i vožnji. Tu je i novi 10,25-inčni središnji multimedijski zaslon s navigacijskim uređajem putem kojeg je moguće upravljati svim funkcijama, a moguće je i vlastito prilagođavanje prikaza.

Podno njega su ventilacijski otvori, ali i fizičke tipke takozvanog klavirskog izgleda kojim se upravlja klimatizacijom. Upravljanje je lako, a kad jednom naučite kojim redoslijedom su postavljene tipke, tada ćete lako i bez potrebe za gledanjem moći sve podešavati. Podno njih je praktična polica za bežično punjenje mobitela te USB priključak. Na središnju konzolu su još postavljene i tipke mjenjača.

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 01

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 02

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 03

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 04

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 05

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 06

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 07

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 08

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 09

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 10

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 11

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 12

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 13

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 14

image

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 15

Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 01
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 02
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 03
image
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 04
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 05
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 06
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 07
image
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 08
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 09
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 10
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 11
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 12
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 13
image
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 14
Fiat 500e 87kW La Prima Launch Edition 15

Sada i model 500e ima središnji naslon za ruke sprijeda koji je prilično dobro podstavljen je udoban, a tu su i držači za čaše i dodatni priključci koji se mogu sakriti s poklopcem, dok se na vrhu tog središnjeg dijela nalaze tri tipke – prvom se odabire način vožnje, druga je tipka ručne kočnice, a treća tipka, odnosno kotačić služi za podešavanje glasnoće, odnosno jednostavnog isključivanja zvuka. Tu je i dodatan držač za čađe koji se može zaklopiti i spremiti u središnju konzolu.

Testni model je imao uređenje unutrašnjosti u Feeltek svijetloj bež eko koži, pa je unutrašnjost dobro kombinirana svijetlim i tamnim tonovima. Sjedala su dobra i udobna, a sada ima više mjesta u svim smjerovima, a i dvometraši više neće glavom zapinjati za krov. Nešto je više mjesta i na stražnjoj klupi, no ona je još uvijek prvenstveno namijenjena prijevozu djece, dok će odrasli tamo moći provesti vrijeme samo za kraće gradske relacije.

Motor i vožnja

Fiat 500e pokreće 87 kW/118 KS snažan elektromotor koji nudi okretni moment od 220 Nm, a kombiniran je s baterijom kapaciteta 42 kWh bruto, odnosno 37,3 kWh neto, a koja omogućuje doseg do 312 km. Pogon je na prednje kotače, a mjenjač je automatski. Tih 118 KS odlično pokreću 1365 kg težak automobil, što je odličan rezultat za električni automobil. Sama baterija je teška 294 kg, a nosivost ovog modela je 325 kg.

Službena mjerenja govore o ubrzanju od 0 do 100 km/h za 9 sekundi, a i u praksi je to jednostavno postići, a vožnja po gradskim prometnicama omogućuje mu dobre brzinska prolazna vremena, a nije mu nedostajalo daha ni po zagorskim bregima na kojima smo se vozili dok smo putovali na izlet.

Iako službeno troši 14,4 kWh, nama je nakon tjedan dana prosjek bio 13,5 kWh, s time da je većinu vremena proveo u gradu uz dva izleta u Zagorje.

Također treba imati na umu kako 500e nudi tri načina vožnje – Normal, Range i Sherpa, a mi smo ga vozili u načinu rada Range, jer u tom slučaju možete ovaj automobil voziti putem jedne papučice gasa, što nam se sviđa još od kad smo to isprobali na Leafu. U Normal načinu rada je automobil jednako živahan, no manje se puni prilikom otpuštanja gasa, dok Sherpa način rada isključuje sva nepotrebna trošila, a sve kako bi doseg bio što duži.

Što se tiče punjenja, na brzim punionicama (kabel za brzu punionicu je serijska oprema) ćete auto lako napuniti za sat vremena do 100 %, dok na sporim punionicama to traje puno duže. U blizini kuće imamo jednu besplatnu koja daje maksimalnu snagu od 11 kW, i tamo se 500e punio 3 sata, te je tijekom tog vremena napunio tek 29 % baterije. Istina je da je bolje puniti automobil na sporom punjaču, no kada vam se žuri, treba imati na umu da potražite najbržu punionicu koja je u blizini.

A sam osjećaj u vožnji je jako dobar. 500e rado prihvaća pritisak na papučicu gasa, a u gradu je pravi mali zvrk. Preglednost je dobra, a dolazi i sa svim najnovijim sigurnosnim sustavima, ako i sustavima za pomoć vozaču, pa se možete voziti prilično opušteno.

Dobro prati zamišljenu putanju kroz zavoje, a naginjanje karoserije je minimalno. Također treba napomenuti i kako su prelasci preko rupa ili uspornika sada puno ugodniji, pa možemo zaključiti kako je Fiat 500e odrastao, no još uvijek ima dječje lice. 

Zaključak i cijene

Fiat 500e La Prima Launch Edition košta 307.192 kune i najskuplja je izvedba novog modela na našem tržištu, te je time i najbogatije opremljena, a ne doplaćuje se ni metalik boja koja je već uračunata u cijenu. Naravno to nije jeftino, no ipak je riječ o automobilu koji se ne kupuje zato što je najjeftiniji od konkurencije, već je riječ o ikoni s bogatom opremom.

Najpovoljniji 500e je model Icon koji se može dobiti po cijeni od 285.000 kuna, a s istom opremom je dobavljiva i kabriolet izvedba čija je cijena 301.226 kuna. Navedene cijene su bez uračunatih poticaja.

Fiat 500e je zaista poseban automobil koji nudi dobar električni pogon, bateriju s dosegom dovoljnim za tjednu vožnju, a zaista se nameće kao idealan drugi automobil za obitelji nešto dubljeg džepa, ali i kao jedini automobil, ako nemate potrebe za puno prostora u automobilu. Pravi bombončić!

Podijeli