Fiat 500 1.0 GSE BSG Hybrid Star TEST

Priča o modernom Fiatu 500 započinje 2007. godine kada je predstavljena njegova moderna inačica koja je dosad proizvedena u preko 2,5 milijuna primjeraka i koja se od tada nalazi među najtraženijim modelima klase. Rezultat je to kontinuiranog razvijanja i posebnih serija koje su u ponudi, a sada je na red stiglo i najnoviji rezultat razvitka – blagi hibridni pogon.

Iako se izvana je razlikuje, osim u detaljima, od izvedbe s benzinskim motorom kakvih više nema u ponudi, Fiat 500 Hybrid je ''ispod kože'' puno drugačiji automobil. Naime, ovaj model pokreće novi trocilindrični FireFly motor u kombinaciji s 12-voltnim remenom integriranim generatorom startera (BSG), odnosno da bude lakše, riječ je o blagom hibridnom pogonu sa 70 KS, a koji u odnosu na staru benzinsku inačicu smanjuje emisiju CO2 i do 30 %, a iako nudi istu snagu, ova izvedba je nešto živahnija.

Uz to, domaćim kupcima se po fer cijeni nude bogato opremljene izvedbe koje donose dozu elegancije u već ionako simpatičan automobil, a riječ je o fiksom staklenom krovu, automatski klima uređaj ili pak 7-inčni infotainment sustav. Naravno, alu naplatci i kromirani detalji na karoseriji su također standard.

Dizajn i praktičnost

O retro dizajnu Fiata 500 se nema što puno reći osim kako je simpatičan i oku ugodan i nakon 13 godina! Doduše bilo je nekoliko dotjerivanja ovog modela, ali osnovne linije su tu. Tako se sprijeda nalaze tri reda okruglih svjetala kao i mnogo kromiranih detalja na braniku i masci, ali i središnja linija na poklopcu motora. Ti kromirani detalji su se odlično uklopili s Pink Powder metalik bojom testnog modela koja toj nježnoj boji daju dozu ozbiljnosti.

Gledajući s boka, ovu malenu ''okruglicu'' definiraju velike limene površine te kromirani detalji u vidu poklopca retrovizora ili zadnjeg dijela zaštitne plastike na vratima gdje je otisnut logo 500, ili pak u potpunosti kromirane ručke za otvaranje vratiju. Tu su i 16-inčni elegantni aluminijski naplatci s crnim središnjim dijelom gdje se može ponovo vidjeti logo 500.

Ni straga ne nedostaje kromiranih detalja, pa se oni mogu naći u donjem dijelu branika, na završetku ispušne cijevi, ali i iznad stražnje tablice. Tu je i oznaka Hybrid po kojoj je najlakše prepoznati najnoviju inačicu ovog modela.

Pod trećim vratima se krije prtljažnik od 185 litara, koji na prvu djeluje kao da je veći. Prosjek je klase, a može se povećati preklapanjem stražnje klupe koja je djeljiva po pola, a tada je moguće prevesti i nešto gabaritnije predmete. No za tjedne šopinge je i više nego dovoljan, a problema može biti samo ako s njime idete na duži put.

Unutrašnjost

Kada otvorite prilično velika vozačka vrata ispred vas je dobro uređena unutrašnjost. Doduše, materijali nisu meki na dodir, no sve je dobro složeno i djeluje kompaktno, a bogata serijska oprema ovako malog gradskog automobila podiže dojam ekskluzivnosti u vozilu.

Dojmu pridonose i lijepo dizajnirana kožna sjedala, a tu je i kožni volan, panoramski stakleni krov sa sjenilom, 7-inčni infotainment zaslon s najnovijim Uconnect softverom koji radi jako dobro i brz je u izvedbi. Tu su i odvojene komande automatskog klima uređaja, kao i kožna ručica mjenjača s kromiranom kuglom. Mjenjač je postavljen povišeno i taman je pogođene visine da ugodno sjedne u ruku, a pored njega su i prekidači za prednje prozore na koje se treba naviknuti. ''Ispod'' mjenjača su dodatni pretinci, odnosno držač mobitela, dva držača za čaše i dva USB priključka, a mjesto je našao i upaljač, koji je zaista rijetkost u novim vozilima.

image

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 01

image

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 02

image

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 03

image

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 04

image

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 05

image

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 06

image

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 07

image

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 08

image

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 09

image

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 10

Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 01
Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 02
Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 03
Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 04
Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 05
Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 06
Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 07
Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 08
image
Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 09
Fiat 500 1.0 GSE BSG Star 10

Mjesta na prednjim sjedalima ima dovoljno ako ste visoki do 190 cm, no ako ste viši onda postaje tijesno. Volan se da podešavati samo po visini, a treba se i naviknuti na nešto višu poziciju sjedala, jer se ispod njega nalazi baterija. Instrument ploča je digitalna i pregledna, a kad se jednom smjestite i odaberete idealnu poziciju shvatit ćete kako vam je sve nadohvat ruke, a i logično je posloženo. Treba svakako naglasiti i kako sjedala ne samo da su lijepa, već su i udobna, čak i za nešto duža putovanja. Jedino nam je nedostajao središnji naslon za ruke, koji bi dužu vožnju učinio ugodnijom.

Stražnja sjedala su namijenjena samo djeci, jer mjesta jednostavno nema previše. Ako niste znali, Fiat 500 je registriran za četiri osobe, što nije ni čudno jer peta osoba jednostavno ne bi imala mjesta gdje sjesti. Osim toga, nedostaje mjesta i za glavu, pa možemo zaključiti kako je ovo idealan drugi auto u obitelji ili samo za par, jer je mjesta za dvoje dovoljno, a onda se mogu preklopiti i stražnja sjedala kako bi mogli stati koferi i za duži put.

Motor i vožnja

Pod malenim poklopcem motora nalazi se najveća novost ovog modela, a riječ je o novom 1,0-litrenom benzinskom motoru s 3 cilindra koji je uparen s blagim hibridnim sustavom, a razvija maksimalnu snagu od 70 KS pri 6.000 okretaja i najveći okretni moment od 92 Nm koji je dostupan od 3.500 okretaja.

BSG sustav je postavljen izravno na motor, a njime upravlja remen koji također pokreće pomoćne uređaje. Sustav obnavlja energiju tijekom kočenja i usporavanja, skladišti je u litijevoj bateriji kapaciteta 11 Ah i koristi je pri maksimalnoj snazi od 3.600 W, za ponovno pokretanje motora u načinu Stop & Start i za pomoć tijekom ubrzavanja.

Što to u praksi znači? Za ubrzanje od 0 do 100 km/h traje popriličnih 13,8 sekundi, dok je maksimalna brzina 167 km/h. No Fiat 500 je prilično živahan u vožnji i ponekad mislite da motor razvija veću snagu, a ako pratite upute na komandnoj ploči kada trebate prebaciti u višu brzinu, već pri brzini od 60 km/h ćete voziti u 6. brzini. Naravno onda više neće biti živahan, no za gradsku vožnju će imati i više nego dovoljno snage na gasu. Vozač ne treba brinuti o punjenju baterije, kao i ni o čemu drugome, već se ovaj model vozi kao i svaki drugi automobil.

Prosječna potrošnja nam je bila 6,3 litre gotovo isključivo gradske vožnje po gužvama, ili pak po zagrebačkim brdima ako smo željeli izbjeći gužvu po centru. Na otvorenoj će cesti potrošnja pasti na oko 5,5 litara, dok će na autocesti ići maksimalno do 7 litara. Sasvim dobri rezultati za ovakav automobil.

Ako se pak malo igrate s mjenjačem i vozite ga u nešto višim okretajima, Fiat 500 može biti i prilično zabavan auto s kojim možete i jurcati po gradu. Možda nećete biti najbrži, no vožnja će i tada biti i više nego zabavna. Baš onakva kakva je nekad i bila.

Zaključak i cijene

Fiat 500 1.0 GSE BSG Hybrid Star kakav smo testirali s dodatnom opremom košta 112.795 kuna, dok je osnovni model 500 Lounge dostupan za 99.350 kuna. Najbolji omjer cijene i opreme nudi model 500 Dolce koji košta 102.992 kune, a kao što vidite, kod Fiata hibridne inačice nisu podigle cijenu kao kod nekih konkurenata.

U ponudi su i ostale inačice koje donose drugačije detalje kao što su 500 Sport i 500 RockStar, a ponuda dodatne opreme i personalizacije je iznimno bogata, pa gotovo da možete napraviti unikatni Fiat 500.

Iako je već predstavljena nova generacija modela 500, no ona dolazi isključivo s električnim pogonom, testni Fiat 500 Hybrid će još dugo biti s nama jer po fer cijeni još uvijek nudi jedinstvenost i retro dizajn koji ni nakon toliko godina nije postao dosadan, dapače, svake godine postaje sve privlačniji i privlačniji.

Podijeli