Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus TEST

Mazda je svoj model CX-30 predstavila 2019. godine na Ženevskom auto salonu i taj je model odmah polučio uspjeh. Njegova osnova se temelji na četvrtoj generaciji Mazde3, a pozicioniran je između modela CX-3 i CX-5. I ako ste odmah pomislili zašto Mazda ovaj model nije nazvala jednostavno CX-4, jer jednostavno nije mogla. Naime, već ranije je Mazda samo za kinesko tržište predstavila model CX-4 koji je ustvari potpuno drugačiji model od ovog kojeg smo testirali, pa su morali dati nešto drugačije ime, a ve kako ne bi dolazilo do zbunjivanja kupaca.

Testni model donosi novi motor u ponudi, a riječ je o dvolitrenom atmosferskom benzincu koji je dostupan u izvedbi sa 150 KS, no sa sobom uvijek donosi i pogon na sve kotače, što će posebno cijeniti kupci kojima je ovakav automobil stvarno i potreba, a ne šminka. Mazda CX-30 je dostupna i sa slabijim 122 KS snažnim benzincem koji je dostupan samo u izvedbi s pogonom na prednje kotače, dok je u ponudi i snažniji benzinac sa 180 KS koji je dobavljiv u kombinaciji pogona na prednje i na sve kotače, kao i u kombinacijama s ručnim i automatskim mjenjačem, a još uvijek je dostupan i 116 KS snažan dizelski motor.

Dizajn i praktičnost

Mazda CX-30 je dizajnirana u aktualnom Mazdinom stilu, a vidljiv je i utjecaj modela 3, na kojem se temelji, iz svih kuteva, a posebice sprijeda. Izdvaja se velikim otvorima kotača koji su dodatno naglašeni debelom zaštitnom plastikom koja se proteže oko čitavog vozila.

Sprijeda dominira velika maska i široki kromirani rub oko maske koji se proteže sve do samih kuteva karoserije, dok su straga naglašene velike limene površine i branik koji uopće nije u boji vozila, već se odlično nastavlja na već spomenute plastične zaštite oko vozila. Tu je i krovni spojler koji pak dolazi u crnoj boji, a bočno joj eleganciju daju kromirane lajsne ispod linije prozora.

Straga se vrata prtljažnika otvaraju dovoljno nisko kako utovar stvari u prtljažnik ne bi bio težak, a sam prtljažnik je velik 422 litre i to u testnoj izvedbi koja dolazi s Bose audio sustavom. Bez njega je obujam 430 litara. Pravilnog je oblika, a preklapanjem sjedala dobiva se gotovo ravna površina a obujam mu onda raste na 1.398 litara s Bose audio sustavom, odnosno na 1.406 litara bez njega. Rezultati nisu vrhunski, ali su dovoljni za sve potrebe četveročlane obitelji.

Unutrašnjost

Čim otvorite vozačka vrata već je na prvu vidljivo kako je unutarnje uređenje preuzeto iz trojke, i to nije nimalo loše jer je riječ o prilično dobrom interijeru koji je uređen minimalistički, no sve je funkcionalno. Doduše, voljeli bi nešto više prostora i za veće mobitele, jer ih ovako možete postaviti samo u nosač za čaše, koji su pak preveliki pa on stalno pada tijekom vožnje. Iznad police gdje se može smjestiti mobitel s manjim zaslonom se pak nalazi i klasični USB priključak za punjenje koji je dizajnerski mogao biti i elegantnije riješen.

Vozačka pozicija je pak dobro pogođena, a zahvaljujući izdašnom podešavanju sjedala i volana, svatko će lako pronaći svoju idealnu poziciju, a središnji naslon za ruke je dovoljno širok i za vozača i za suvozača, a istodobno je i dovoljno udoban. Tik ispred njega, a prije ručice mjenjača su smještene i komande za upravljanje multimedijom. Sastoje se od dva okretna gumba i tipki prečaca a iznimno su intuitivne i lake za korištenje pa je navikavanje na njih jednostavno i brzo. Tako bi trebalo biti u svakom automobilu.

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_01

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_02

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_03

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_04

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_05

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_06

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_07

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_08

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_09

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_10

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_11

image

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_12

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_01
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_02
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_03
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_04
image
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_05
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_06
image
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_07
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_08
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_09
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_10
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_11
image
Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style_12

Doduše, sam prikaz na zaslonu je jednostavnog dizajna i malo podsjeća na prošla vremena. Mazda bi trebala poraditi i na dizajnu softvera kojeg koristi u vozilu. Za pohvalu je i što su komande klimatizacije u potpunosti odvojene od središnjeg zaslona, pa je upravljanje i prilagodba puno lakša i brža, a tamo su smješteni i prekidači za grijanje sjedala i volana, što često dobro dođe u ovim hladnim danima.

Prostranost sprijeda je vrhunska, dok bi straga visokim putnicima moglo ponestati prostora za glavu. Doduše, ako ste visoki do 190 cm takvih problema nećete osjetiti. Stražnjim putnicima su provedena i dva ventilacijska otvora, no nema nikakvog USB priključka za punjenje gadgeta. Šteta, jer je danas to standard u ovoj klasi vozila, pa se nadamo kako će Mazda to ispraviti kod redizajna.

Motor i vožnja

Još jedna sličnost s trojkom je i novi motor u ponudi, a riječ je o dvolitrenom atmosferskom benzincu koji razvija maksimalnu snagu od 110 kW, odnosno 150 KS a dolazi isključivo u kombinaciji s pogonom na sve kotače, a na izbor se nudi i automatski mjenjač. Testni model je bio opremljen dobrim i preciznim 6-brzinskim mjenjačem, a motor je zlatna sredina ponude benzinaca i taman je za ovakav automobil.

Doduše, malo nam je nedostajalo žustrine pri nižim okretajima, a CX-30 je prilično ''spora'' ispod 3.000 okretaja. Oni koji nemaju iskustva s modernim turbo benzincima koji ''vuku'' od uglavnom 1.700 – 1.800 okretaja, neće mati nikakvih zamjerki za motor, a ostalima preostaje samo da se naviknu kako se ovako motorizirani CX-30 treba voziti u višim okretajima.

Ni potrošnja ne razočarava, jer nam je prosjek bio ravno 8 litara na 100 km. Uzmemo li u obzir benzinski motor sa 150 KS, pogon na sve kotače i gotovo tonu i pol tešku karoseriju, rezultat je jako dobar. Na otvorenoj cesti uz laganu nogu na gasu potrošnja pada i ispod 7 litara, dok će pak s težom nogom na papučici gasa u gradu ona narasti i na preko 9 litara. Naravno, nižoj potrošnji pridonosi i blagi hibridni sustav koji na otvorenoj cesti pomaže smanjenju potrošnji.

Što se pak udobnosti vožnje tiče, ona je u ovom modelu jako dobra. CX-30 dobro prati zamišljenu putanju kroz zavoje i jako malo se naginje. Uz to, i zvučna izolacija je izvedena jako dobro. To su dodatni aduti ovog modela radi koji će srce kupaca prevagnuti u njegovu korist.

Zaključak i cijene

Mazda CX-30 Skyactiv-G 150 AWD Plus Sound Style košta 234.124 kune i u tu je cijenu uključena opcijska metalik boja, ''All weather'' tepisi te paketi Sound i Style. Bez dodatne opreme cijena pada na 214.909 kuna, što je fer ponuda za ovako velik SUV s pogonom na sve kotače. S ovim motorom je moguće dobiti i automatski mjenjač, a onda cijena raste na 137.409 kuna.

Najpovoljnija Mazda CX-30 je pak model sa 122 KS snažnim benzincem po cijeni od 172.085 kuna, dok je pak najpovoljniji model sa snažnijim benzincem od 180 KS opremljen GT opremom i dostupan je po cijeni od 195.319 kn za izvedbu s prednjim pogonom i ručnim mjenjačem, 227.839 kuna za izvedbu s automatskim mjenjačem , dok izvedbe s pogonom na sve kotače kreću od 230.044 kune. Cijena dizelske izvedbe sa 116 KS pak košta 191.900 kuna, a izvedba s automatskim mjenjačem košta 232.000 kuna, a pogon na sve kotače nije dobavljiv.

Za kraj možemo ponoviti kako nam se čini kako je CX-30 nekako najbolji SUV iz trenutne Mazdine ponude, dobavljiv je u raznim izvedbama pogona i opreme i nameće se kao logičan izbor, stoga ni ne čudi kako se sve češće može vidjeti i na našim cestama.

Podijeli