Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition TEST

Taman u vrijeme kada pišemo ove retke, dolazi vijest kako je u Volkswagenovoj tvornici u Dresdenu prestala proizvodnja e-Golfa, gdje je započela 2017. godine i gdje je proizvedeno 45.401 primjerak električnog Golfa, od ukupno 145.561 proizvedeni primjerak. Sada tamo kreću preinake linija i započinju pripreme za početak proizvodnje modela ID.3, koji nasljeđuje e-Golf.

Model ID.3 je tek prvi u nizu automobila iz električne ID obitelji koji će se naći na tržištu u sljedećih nekoliko godina, a riječ je o tipičnom predstavniku kompaktne klase, a glavni mu je konkurent Nissan Leaf. Ovime se i nagovještava kako novi Golf neće biti dostupan u električnoj izvedbi, kao ni ostali već poznati modeli ovog koncerna, već će svi budući električni modeli biti jedinstvenog imena i izgleda. Testni model nosi oznaku Pro Power i 1st Edition Plus što označava najsnažniju izvedbu elektromotora, te opremu za koju se trebalo predbilježiti prije predstavljanja, odnosno početka prodaje, a testni je model imao i bateriju srednjeg kapaciteta koja mu po tvorničkim podacima nudi doseg između 300 i 420 km, što je već prilično velika razlika, a nama je u praksi doseg bio tek nešto više od 300 km.

Dizajn i praktičnost

Iako je ID serija automobila zamišljena da izgleda drugačije od ostatka Volkswagenove game, to im i uspijeva, posebice sprijeda. Kratki i zaobljeni prednji dio donosi novi potpis LED dnevnih svjetala, a ID.3 nema ni klasičnu masku hladnjaka, koja mu ni ne treba, a koju u posljednje vrijeme svi vraćaju na električna vozila. Valjda kako bi se uklopila u izgled ostalih vozila.

ID.3 ima mnogo staklenih površina, a najmanje originalnosti je straga gdje crni poklopac prtljažnika uspješno skriva dizajn stražnjih svjetala koja neodoljivo podsjećaju na ona s novog Golfa. I to će se vjerojatno svidjeti mnogim kupcima.

Bočnom stranom dominiraju već spomenute velike staklene površine koje prekida jedino nešto širi C nosač, a tu su i zanimljivo dizajnirani 19-inčni aluminijski naplatci koji mu odlično pristaju. Vanjski dizajn je u globalu ipak svjež i donosi mali odmak od ostalih modela iz kuće, dovoljno da se već na prvu vidi kako nije riječ o tipičnom Volkswagenu.

Što se pak prtljažnog prostora tiče, nudi se prostor od 385 litara koji je pravilnog oblika i ispod podnice nudi spremište za kabel za punjenje (na fotografiji je dodatni kućni punjač, dok je kabel za punionice spremljen u podnicu). Naravno, nudi se i preklapanje naslona stražnjih sjedala kada obujam prtljažnika raste na 1.267 litara, no ne dobiva se ravna utovarna površina.

Unutrašnjost

Unutrašnjost je dizajnirana prilično jednostavno, a mogli bi, u neku ruku, reći i da je spartanska, iako nudi sve što se od modernog automobila očekuje. Tako je malena digitalna instrument ploča ispred vozača fiksirana na stup upravljača i pomiče se zajedno s njime, a na nju se odmah nastavlja i okretni dio koji predstavlja ručicu mjenjača, a bočno na njega je postavljena tipka za ručnu kočnicu. Instrument ploča je prilično jednostavna i nema baš mogućnosti prilagođavanja, a na njoj se prikazuje doseg s preostalim kapacitetom baterija, trenutna brzina, kao i postavke adaptivnog tempomata ili pak pozicija mjenjača.

Na vrhu središnje konzole se nalazi poznati zaslon iz ostalih Volkswagenovih vozila podno kojih su smještene površine osjetljive na dodir putem kojih se podešava temperatura klimatizacije ili pak glasnoća radija. Ispod njih su postavljene i ostale površine osjetljive na dodir putem kojih se pale osnovne funkcije vozila. Na dodir se pale i sva svjetla, a površina je poznata iz ostalih novijih modela koncerna, a pomalo čudno su napravljeni prekidači za prozore i za retrovizore. Iako su sva četiri stakla električno podesiva, na vozačevim se vratima nalaze samo dva prekidača kojim se upravlja prednjim prozorima, a ako želite spustiti stražnja, trebate dotaknuti površinu na kojoj piše Rear i onda upravljate stražnjim prozorima, i ponovo je morate isključiti kako bi upravljali prednjim prozorima. Još jedna nelogičnost je i paljenje grijača retrovizora, koje vas automatski navodi da dotaknete tu površinu i upalite grijače, ali nije tako. Trebate okretati neoznačeni kotačić sve dok se ne upali lampica za grijače. Mogli su onda barem napraviti malenu strelicu na joysticku kako bi znali u kojem je trenutno smjeru okrenut. Između sjedala su postavljeni mnogi pretinci, pa njih neće nedostajati, a svidjelo nam se i što su papučica kočnice i gasa posebno označene i to oznakom pauze za kočnicu, odnosno oznakom play za gas.

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 01

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 02

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 03

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 04

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 05

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 06

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 07

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 08

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 09

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 10

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 11

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 12

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 13

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 14

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 15

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 16

image

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 17

Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 01
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 02
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 03
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 04
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 05
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 06
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 07
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 08
image
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 09
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 10
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 11
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 12
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 13
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 14
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 15
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 16
Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus 17

Trokraki volan je odlično pogođene debljine, a na donjem kraku je i oznaka 1ST, a istu oznaku možemo pronaći i ispred suvozača, a sve kako bi vas podsjetila kako ste jedan od onih koji su prednaručili ovaj automobil. Nimalo nam se nije svidjela izuzetno tvrda plastika koja se koristila pri izradi čitave prednje konzole i koja djeluje jeftino u automobilu kojeg ste platili gotovo 350.000 kuna.

Što se pak prostora tiče, jednako ga je kao i u svakom kompaktu. Sprijeda će vozač i suvozač uživati u izobilju prostora, dok bi straga višim putnicima moglo ponestati prostora za glavu, dok je prostora za koljena dovoljno za ovu klasu automobila, kao i prostora u širinu. Prostora za koljena ima dovoljno i zahvaljujući međuosovinskom razmaku od čak 2.770 mm.

Motor i vožnja

Volkswagen ID.3 pokreće elektromotor koji može razviti maksimalno 204 KS i odlično se nosi s karoserijom teškom preko 1,7 tona. Mjenjač je automatski i nudi četiri načina rada, od koji izdvajamo B način rada, kada je kočenje snažnije čim se otpusti papučica gasa, a sve kako bi se regenerirala što veća količina energije, no nije ga moguće voziti jednom papučicom kao mnoge konkurente. Šteta, jer je to odlična opcija za električne automobile.

Volkswagen uz ID.3 nudi tri kapaciteta baterije, onu od 45 kWh, 58 kWh i 77 kWh, a testni model je bio opremljen srednjom baterijom koja po tvorničkim podacima nudi doseg između 300 i 420 km, no u praksi nam se pokazalo da je to tek nešto malo više iznad 300 km i to ako ne pretjerujemo s pritiskom papučice gasa. Doduše, temperatura je uglavnom bila do 10 stupnjeva i ID.3 je bio parkiran na vanjskom parkiralištu, što dodatno smanjuje doseg baterije.

Iako tvornički podaci govore o prosječnoj potrošnji po WLTP-u od tek 16,1 kWh, mi nismo uspjeli spustiti prosjek ispod 21 kWh, a i tada smo bili izuzetno pažljivi kako vozimo, a ID.3 je bio postavljen u Eco mod rada. Nekakvom normalnom, odnosno svakodnevnom vožnjom prosjek nam je varirao između 22 i 24 kWh, bez obzira jesmo li se vozili u gradi ili pak na autocesti pri brzini od 120 do 130 km/h. ID.3 ima i brzo punjenje, pa se na takvom punjaču baterija za manje od sat vremena i to će vam biti dovoljno za nekoliko dana vožnje. No na sporijim punjačima, kojih je kod nas puno više, punjenje traje puno duže, pa tako od 50 do 100 posto napunjenosti punjenje traje gotovo 3 sata!

Vožnja je ugodna, a ubrzanja su linearna i brza u svim načinima vožnje, a u Eco vožnji ima i više nego dovoljno snage za gradsku vožnju, dok u Sport modu ima izražajnija međuubrzanja. Inače, za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba mu 7,7 sekundi, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 160 km/h. No ne preporučujemo vožnju iznad 130 km/h jer tada potrošnja struje rapidno raste i smanjuje uvijek dragocjen doseg.

Prelazak preko uspornika je neuobičajeno udoban za električni auto, koji voli poskakivati radi teških baterija, a i brži prolasci kroz zavoj su mu dragi, ali ne smije se pretjerati jer onda voli pobjeći iz zamišljene putanje. Sve u svemu, sasvim dobar ugođaj u vožnji.

Zaključak i cijene

Testni Volkswagen ID.3 Pro Power 1st Edition Plus košta 344.939 kuna, a u to je uključena i doplata za metalik bijelu Glacier boju, dok je cijena vozila bez nje 339.689 kuna. 1st Edition modeli postoje u tri varijante, a cijene im kreću od 297.078 kuna, pa sve do 382.519 kuna i njihova je ponuda ograničena.

Najpovoljniji električni Volkswagen ID.3 je model Life Performance s cijenom od 289.743 kune, dok je pak na drugom kraju cjenika model VW ID.3 Max Performance s cijenom od 357.379 kuna i to su cijene izvedbi koje će se nuditi u regularnoj ponudi.

ID.3 je prvi od niza modela koji bi trebali osigurati svjetlu budućnost Volkswagena, a iako ni u jednom segmentu nije najbolji, cjelokupan dojam je dobar. Ako tražite električni automobil, svakako bi ID.3 trebali uzeti u uži izbor.