Fiat Panda 1.0 Hybrid Sport Zero TEST

Treća generacija Pande je predstavljena u rujnu 2011. godine na Frankfurtskom salonu automobila i do sada je nekoliko puta osvježena, a posljednje dotjerivanje je bilo napravljeno krajem prošle godine. Iako izgled nije puno mijenjan, dodani su novi paketi opreme koji se vizualno međusobno razlikuju, a Panda je dobila i blagi hibridni sustav poznat iz modela 500.

Sada je panda dostupna u izvedbama Easy, City, Street i Sport, a u ponudi i dalje ostaje izvedba s turbo benzincem i pogonom na sve kotače pod imenom Cross. Tako je kupcima sada lakše odabrati početnu izvedbu, te je kasnije dograditi opremom po želji.

Dizajn i praktičnost

Testni model je bio opremljen Sport paketom opreme koji donosi sportski prednji i stražnji branik, ali i plastičnu zaštitu oko čitavog vozila, što mu daje robustan štih, ali i pomalo SUV izgled. Doduše, zaštita bolje dolazi do izražaja na svjetlijoj boji karoserije, ali se iz blizine vidi i na Colosseo sivoj metalik boji.

Bočna linija je poznata još od prethodne generacije i kutijastog je izgleda s dovoljno velikim staklenim površinama, a tu su i dvobojni 16-inčni aluminijski naplatci s niskoprofilnim gumama kako bi sportski dojam bio što veći.

Novi stražnji branik donosi veliki crni umetak u sredini, koji mu opet daje robusnost, a visoko postavljena svjetla su dobro vidljiva, a ujedno omogućuju i široki otvor prtljažnika.

Prtljažnik je obujma 225 litara. Nije velik, ali je pravilnog oblika, a preklapanjem stražnjih sjedala obujam mu raste na 870 litara. Zahvaljujući visokoj i kutijastoj karoseriji njegova je iskoristivost velika, pa ćete u njemu bez problema prevesti i perilicu koja neće stati ni u neke modele viših klasa. Za pohvalu je i rezervni kotač smanjenih dimenzija koji je smješten u podnicu.

Unutrašnjost

Najveća novost u unutrašnjosti je novi 7-inčni središnji multimedijski zaslon s najnovijim Uconnect softverom. Zaslon je pregledan i jednostavan za korištenje te vrijeme privikavanja traje kratko. Tu su i tri fizička gumba za brze reakcije, a pored njega je smješten i USB priključak.

Donji dio središnje konzole je povišen, a povišeno je postavljena i ručica mjenjača, što je prilično dobro ergonomski riješeno, pa dok držite ruku na mjenjaču lako možete i podešavati ventilaciju. Pored mjenjača su postavljeni i prekidači za podizanje prednjih prozora, na što se potrebno naviknuti.

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 01

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 02

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 03

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 04

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 05

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 06

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 07

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 08

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 09

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 10

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 11

image

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 12

Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 01
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 02
image
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 03
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 04
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 05
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 06
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 07
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 08
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 09
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 10
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 11
Fiat Panda 1.0 GSE BSG Sport Zero 12

Volan dobro odmjerene debljine nažalost nije presvučen kožom, a iza njega su postavljena tri kvadratična otvora – dva analogna s prikazom brzine i brojač okretaja, te središnji dio koji je digitalan i na kojem se prikazuju sve funkcije putnog računala, ali i prikaz napunjenosti spremnika goriva i napunjenosti baterije.

Prostora sprijeda je dovoljno za ovu klasu automobila, no voljeli bi da se sjedalo vozača može još malo spustiti jer bi visoki vozači mogli kosom strugati po krovu. Iako nije pretjerano široka, Panda nudi dovoljno mjesta u širinu, pa se laktovi vozača i suvozača rijetko dotaknu.

Straga postaje skučeno, no i dalje na razini klase, što znači da će djeca ipak imati i više nego dovoljno prostora, posebice za glavu zahvaljujući visokoj i kutijastoj karoseriji. Sjedi se nešto uspravnije, a radi toga je i dojam kako mjesta za koljena ima više nego kod konkurencije.

Motor i vožnja

Jedna od glavnijih novosti za 2021. godinu je i ugradnja blagog hibridnog sklopa koji se sastoji od novog 1,0-litrenog benzinskog motora s 3 cilindra i BSG sustava, a razvija maksimalnu snagu od 70 KS pri 6.000 okretaja i najveći okretni moment od 92 Nm koji je dostupan od 3.500 okretaja.

BSG sustav je postavljen izravno na motor, a njime upravlja remen koji također pokreće pomoćne uređaje. Sustav obnavlja energiju tijekom kočenja i usporavanja, skladišti je u litijevoj bateriji kapaciteta 11 Ah i koristi je pri maksimalnoj snazi od 3.600 W, za ponovno pokretanje motora u načinu Stop & Start i za pomoć tijekom ubrzavanja. Mjenjač je ručni sa 6 stupnjeva prijenosa, a jedino bi voljeli da su hodovi mrvicu kraći.

U praksi se Panda savršeno snalazi u gradu, gdje ima dovoljno snage kako bi lako pratila gradski tempo. No na otvorenoj cesti i na autocesti joj nedostaje daha. No budimo realni, Panda i je gradski auto, a ako s njom i otiđete na vikend izlet, sigurno vam neće smetati ako na cilj dođete 10 minuta kasnije.

A osmjeh će vam na lice postaviti potrošnja koja je u prosjeku bila 5,7 litara, a ako je ne vozite brže od 130 km/h, ona nikad neće prijeći 7 litara, što je odličan rezultat za atmosferski benzinski motor. Naravno, morate samo biti svjesni kako Pandi za ubrzanje do stotke treba gotovo 14 sekundi, no zato je i potrošnja manja.

Iako je karoserija kutijasta i malo viša, naginjanja u zavojima nisu previše izražena, osim u prebrzim prolascima. U gradu dobro upija rupe i tramvajsku prugu, a zvučna izolacija je sasvim dobra za ovu klasu.

Zaključak i cijene

98.719 kuna košta testna Fiat Panda 1.0 GSE BSG Hybrid Sport Zero, a od dodatne opreme koja se doplaćuje imala je samo metalik boju od 3.420 kuna. Sve ostalo što vidite na fotografijama dio je serijske opreme.

Najpovoljnija Panda Hybrid je model Easy koji košta 84.094 kune i donosi klimu i radio uređaj u serijskoj opremi. Naravno, u ponudi je i Panda s pogonom na sve kotače koju pogoni 0,9-litreni turbo benzinac s 85 KS, a čije cijene startaju od 110.630 kuna i s tom je cijenom Panda i najpovoljniji automobil s pogonom 4x4 na našem tržištu, što će svakako cijeniti oni koji žive u gorskim predjelima Hrvatske. Jer s tom izvedbom dobivaju i dovoljno prostora, ali i velike off-road mogućnosti.

Iako je na tržištu već duže vrijeme, posljednje osvježenje je Pandi donijelo novu mladost, a blagi hibridni joj je sustav donio i manju potrošnju. Cijena nije pretjerana, pa se Panda Hybrid ponovo nameće kao glavni izbor za gradski automobil.

Podijeli