Hyundai Kona HEV 6DCT DESIREit TEST

Hyundai je svoj gradski SUV predstavio na ljeto 2017. godine i smjestio ga ispod Tucsona, te je Kona dugo bila početni SUV model Hyundaija. Odnedavno je to model Bayon, a Kona je u međuvremenu imala i facelift koji joj je donio novu svježinu, no dizajn je i dalje jedinstven u klasi.

Osim toga, Kona je dostupna s benzinskim motorom, kao hibrid, kakav smo i testirali, ali i s električnim motorom koji je također prilično popularna izvedba ovog modela zahvaljujući bateriji visokog kapaciteta od 64 kWh, koja ovom modelu omogućuje veliki doseg. No od redizajna dizel motori više nisu u ponudi, no još uvijek je dostupna izvedba s pogonom na sve kotače koja kombinira snažan motor i automatski mjenjač, a uskoro stiže i sportska izvedba Kona N.

Testni model je pokretao hibridni sklop koji daje ukupnu snagu od 141 KS i koji se pokazao kao izvrstan pogonski sustav ovog modela, jer s lakoćom obavlja sve postavljene zadatke, a uz to i ne troši puno, no o tome malo niže u tekstu.

Dizajn i praktičnost

Biti jedinstven u ovoj sve brojnijoj klasi gradskih SUV modela nije jednostavan posao, no Hyundaiju je to pošlo za rukom te ni nakon četiri godine od svog predstavljanja nema konkurenta koji bi joj se mogao suprotstaviti. A iako je na početku izgledala pomalo čudno, kako godine prolaze, tako i Kona izgleda sve bolje, a nedavni facelift je popravio sve ''nedostatke'' koje je možda imala.

Iako u nekim svjetlijim bojama Kona izgleda odlično, ni crna Phantom boja joj ne stoji loše. Doduše ukrasni plastični obrubi oko vozila ne dolaze toliko do izražaja, no zato se ističu 18-inčni dvobojni aluminijski naplatci koji su specifičnog i atraktivnog dizajna. Visoko postavljena i izdvojena dnevna LED svjetla neki opisuju kao obrve ovog automobila, a nova prednja LED svjetla sada su nešto veća, a nakon redizajna promijenjena je i prednja maska. Sivi umetak u prednjem braniku razbija monotoniju, a sveukupan dojam je pozitivan.

Straga su svjetla također odvojena, i dok su gornja ostala gotovo identična, donji set svjetala je doživio veći redizajn, kao i stražnji branik. Straga je dizajn sada mrvicu smireniji nego prije, ali i dalje izgleda jako dobro. Bočne linije su prilično jednostavne i osim aluminijskih naplataka i plastičnih obruba, ništa se drugo ne ističe.

Atraktivan dizajn nije naštetio prtljažnom prostoru, pa tako Kona nudi obujam od 361 litre u osnovnom obliku, a preklapanjem stražnje klupe obujam raste na 1143 litre, što je dobar rezultat za ovu klasu. Prtljažnik je pravilnog oblika, a tu je i dvostruka podnica. Preklapanjem stražnjih naslona dobiva se ravna podnica.

Unutrašnjost

Unutrašnjost je prilikom redizajna također osvježena, i to prvenstveno tehnološkim stvarima. Tako je sada dostupna digitalna instrument ploča dijagonale 10,25 inča, kao i veći 10,25-inčni središnji multimedijski zaslon, kakvim je bio opremljen testni model.

Digitalna instrument ploča je već poznata iz drugih Hyundaijevih modela, te nudi jednake mogućnosti konfiguriranja, a isto vrijedi i za središnji zaslon. Zahvaljujući fizičkim tipkama ispod zaslona lako je brzo doći do željenog podizbornika, a tu su i fizičke tipke za glasnoću koje dodatno olakšavaju rad. A ono što najviše hvalimo su odvojene komande automatskog klima uređaja, s okruglim gumbima za podešavanje temperature i brzine ventilatora – tako bi uvijek trebalo biti.

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 01

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 02

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 03

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 04

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 05

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 06

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 07

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 08

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 09

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 10

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 11

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 12

image

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 13

Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 01
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 02
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 03
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 04
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 05
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 06
image
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 07
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 08
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 09
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 10
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 11
image
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 12
Hyundai Kona HEV 1.6 Gdi HEV 6DCT DESIREit 13

Ispod svega je i praktična polica na kojoj se nalaze USB i 12V punjač, te USB priključak za spajanje mobitela s vozilom. Ručica automatskog mjenjača je klasičnog izgleda, a oko nje su mjesto našle dodatne tipke kao što su one za paljenje grijača sjedala ili pak prekidač za paljenje kamera. Sve navedeno je dobro posloženo i jednostavno za upotrebu, pa budućim vlasnicima neće trebati puno vremena za prilagodbu na novi automobil.

A Kona je dobra i u ponudi prostora, kako sprijeda, tako i straga. Dapače, straga se bez problema mogu smjestiti i viši putnici kojima neće nedostajati prostora, no sigurno će im nedostajati barem jedan USB punjač ili pak koji ventilacijski otvor. To bi danas trebao biti standard u svim automobilima.

Motor i vožnja

Prelazite li puno kilometara, posebice u gradu, hibridna izvedba Kone je pravi pogodak. Riječ je o kombinaciji 1,6-litrenog Gdi benzinskog motora i elektromotora koji daju ukupnu snagu od 104 kW, odnosno 141 KS, a pritom je dostupno i 265 Nm okretnog momenta. Pogon je na prednje kotače, a mjenjač je automatski s dvije spojke.

Iako službene brojke o maksimalnoj brzini od 160 km/h ili o ubrzanju za 11,6 sekundi nisu vrhunske, u praksi se dobiva potpuno drugačiji dojam. Doduše, maksimalna brzina se ne mijenja, no ubrzanje i međuubrzanja se čine puno bolja od službenih brojki. Danak tome idu i prilično dobrom automatskom mjenjaču, ali i u potpunosti izbalansiranom cjelokupnom sustavu.

No ono što će posebno izmamiti osmjeh na lice svim budućim vlasnicima je potrošnja. Naime, bez imalo pažnje i pri normalnoj kombiniranoj vožnji, prosjek nam je nakon tjedan dana bio 5,7 litara. Doduše, tu je bilo većinom vožnji po gradu i na otvorenoj cesti, dok je na autocesti Kona prešla malo kilometara.

Zašto to spominjemo? Zato što Kona, kao i svaki drugi hibrid, ima povećanu potrošnju na dužoj vožnji autocestom jer sav pogon na sebe uzima benzinski motor, pa pri brzinama preko 140 km/h potrošnja raste iznad 8 litara, dok će se pri brzini od 130 km/h ona kretati između 7 i 8 litara. A potpuno drugačije je u gradu, a posebice na otvorenoj cesti kada potrošnja lako pada ispod 4 i pol litre, dok je u gradu ona oko 5 litara. Izvrstan je to rezultat za ovaj automobil.

A što se tiče same vožnje, on je prilično udobna, čemu pridonose i dobra sjedala, a voli poskakivati na kratkim poprečnim neravninama. Što se pak tiče ležanja, Kona nije sportski automobil, pa pretjerivanja pri vožnju zavojima nisu poželjna. No zato je dobro napravljena zvučna izolacija, pa je Kona tiha i pri nešto višim brzinama.

Zaključak i cijene

Cijena za Hyundai Konu HEV 1.6 Gdi 6DCT DESIREit s dodatnom se opremom popela na popriličnih 218.609 kuna, dok početni model bez dodatne opreme starta od 179.990 kuna. Hibridna izvedba je dostupna s četiri paketa opreme, a najbolji paket je GRIPit, gdje cijena bez dodatne opreme starta od 217.476 kuna.

Najpovoljnija kona sa 120 KS snažnim turbo benzincem i opremom TAKEit starta od 124.990 kuna, dok najpovoljnija izvedba s automatskim mjenjačem starta od 145.190 kuna i dolazi s nešto bogatijom DRIVEit opremom. Dostupan je i 198 KS snažan turbo benzinac u kombinaciji sa 7-stupanjskim automatikom i pogonom na sve kotače, te s najbogatijom GRIPit opremom po cijeni od 210.865 kuna.

Kona je dostupna i u električnoj izvedbi gdje joj cijena starta od 259.990 kuna u kombinaciji s 39,2 kWh baterijom i 136 KS snažnim elektromotorom, odnosno od 295.990 kuna za izvedbu sa 64 kWh baterijom i 204 KS snažnim elektromotorom.

Kona se svojim dizajnom nametnula kao nešto posebno u ovoj klasi vozila, no ne zaostaje ni u drugim segmentima, dapače, nudi nisku potrošnju, dosta prostora u kabini i fer odmjerenu cijenu, no ipak moramo prigovoriti nešto tvrđoj plastici u unutrašnjosti koja može pokvariti ukupan dojam ovog modela. No bez obzira na to, izaberete li Konu, nećete pogriješiti, a svakako pitajte i za popuste za električnu i hibridnu izvedbu, jer im cijena može biti još povoljnija.

image
Size: 0.3 Mb
Podijeli