Dacia Sandero Stepway 1.0 TCe 90 TEST

Stepway izvedba Sandera oduvijek je bila popularna, pa se proda više ''povišenih'' nego klasičnih Sandera, a sigurni smo kako će se to i nastaviti, jer nova, treća po redu, generacija nastavlja tamo gdje su prethodne stale, a to je jako dobar omjer uloženo/dobiveno, a kreće i na bolje zahvaljujući novim tehnologijama i svim sitnicama koji su nam do sada nedostajale.

Sandero Stepway je trenutno dostupan s turbo benzincem s 90 KS, izvedbu kakvu smo testirali, a po istoj je cijeni dostupna i ECO-G izvedba, odnosno izvedba s tvornički ugrađenim plinom, koju će izabrati svi oni koji prelaze puno kilometara.

Dizel motora neće biti u ponudi, a ni hibrida, barem ne u ovoj generaciji, jer su hibridni motori i baterije ipak još poprilično skupi, pa bi to previše podiglo cijenu ovog modela i on više ne bi mogao biti konkurentan. No bez obzira na to, testni benzinac se pokazao kao dobar izbor, jer se lako nosi s karoserijom, a pritom nije ni previše rastrošan. No o tome nešto kasnije.

Dizajn i praktičnost

Dacia je napravila veliki korak kada je u pitanju dizajn novog Sandera Stepway. Osim već standardnih razlika koje se tiču zaštitne plastike oko samog vozila, novi Stepway donosi i potpuno drugačiji branik, a tu su i dva izbočenja na poklopcu motora koja Stepwayu daju dodatan robustan izgled. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni povećan razmak od tla koji kod ovog modela iznosi 174 mm, pa bez ikakvog straha možete voziti i nešto lošijim putevima, a penjanje na visoke rubnike mu neće stvarati nikakav problem.

Sprijeda sada dominiraju nova LED dnevna svjetla Y oblika, a isto oblik je i stražnjih LED svjetala, dok straga donjim dijelom dominira crna plastika s plastičnim srebrnim umetkom koji naglašava robusnost. Ispušna cijev je sakrivena, a za pohvalu je što na braniku nisu lažni ispušni otvori.

Gledajući s boka, Sandero Stepway je jednostavnog dizajna, a crni elementi na vratima su ustvari naljepnice. No zato novi krovni nosači imaju dvostruku funkciju. Osim što mogu biti u standardnoj postavi, lako ih se može okrenuti da čine poprečne nosače, pa više nema potrebe za dodatnim kupovanjem poprečnih prečki.

Kako je novi Sandero Stepway većih dimenzija, tako i donosi više prostora u kabinu i u prtljažnik, pa je tako sada osnovni obujam prtljažnika 410 litara, a jedina mu je mana što ima visok rub, pa će utovar i istovar težih stvari biti otežan. Za pohvalu je i obujam od 1108 litara, koliko se dobije kada se preklopes tražnja sjedala. Uz to, sada se nude čak četiri kukice za vješanje vrećica, a jedina mu je mana što prag i dalje nije zaštićen plastikom, ili barem nekakvom naljepnicom, pa bi brzo moglo doći do oštećenja.

Unutrašnjost

Možda najveći pomak u odnosu na prethodnika se može vidjeti i osjetiti u unutrašnjosti vozila. Čim otvorite vrata prvo će vam u oči upasti nova sjedala, koja su sada čvršća i udobnija, iako im još uvijek nedostaje malo više bočnog oslonca, a testni model je bio opremljen i preklopivim naslonom za ruke, iako se može dodatno naručiti i novi naslon za ruke koji se smješta u samu središnju konzolu, širi je pa ga može upotrebljavati i suvozač, a dodatno se u njemu nalazi i mjesto za pohranu.

Kada se sjednete, ispred vas se nalazi novi volan na koji su sada smješteni prekidači limitatora i tempomata, pa više nećete trebati tražiti prekidač po konzoli. Tu je i prilično jednostavna, ali pregledna instrument ploča s analognim instrumentima, a između njih je postavljen ekran na kojem se mogu vidjeti svi relevantni podaci putnog računala.

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 01

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 02

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 03

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 04

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 05

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 06

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 07

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 08

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 09

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 10

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 11

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 12

image

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 13

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 01
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 02
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 03
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 04
image
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 05
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 06
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 07
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 08
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 09
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 10
image
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 11
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 12
Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 13

Gledajući čitavu komandnu ploču, mnogima će se svidjeti i umetak koji se proteže čitavom širinom vozila, a koji je presvučen materijalom i mekan je na dodir, a podiže dojam. Tu je i novi multimedijski zaslon s novim softverom (bržim i ljepšim), a tik pored njega je i nosač za mobitel, te USB utičnica za lako povezivanje s vozilom. Tu vam je dovoljan i kabel od 10-15 cm, kakav se često i dobije s mobitelom, pa neće neugledno visiti po kabini.

Ispod ventilacijskih otvora i osnovnih prekidača, smještene su komande automatskog klima uređaja. Hvalimo što su komande odvojene, a konkretno ove su odlične. Ekrani na kojima se prikazuju informacije su vidljivi i po najjačem suncu, kotačići su veliki i daju dobru povratnu informaciju o tome za koliko ste koraka okrenuli prekidač, te već nakon jednog dana znate gdje se što nalazi. Tako bi trebalo biti u svakom automobilu.

Tu su još i 12V utičnica, kao i USB punjač, te mala polica. Iza mjenjača su još smještena dva držača za čase, jedna mala polica, te 12V utičnica koju mogu koristiti putnici na stražnjim sjedalima. Oni nemaju ventilacijske otvore, koji su i inače jako rijetko prisutni u ovoj klasi, no zato će biti zadovoljni ponudom prostora na sjedalima kojeg ima više nego u većini modela ove klase.

Motor i vožnja

Jedini benzinski motor u ponudi kod Sandera Stepway je trocilindrični turbo benzinac koji ima obujam od 999 ccm i koji razvija maksimalnu snagu od 67 kW/91 KS, dok je najveći okreni moment od 160 Nm dostupan od 2100 okretaja, a motor je uparen s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem. Također, potrebno je naglasiti kako Stepway dolazi isključivo s pogonom na prednje kotače.

Tvornički podaci govore o maksimalnoj brzini od 172 km/h, dok ubrzanje od 0 do 100 km/h traje ravno 12 sekundi. Naravno, to nisu neke impresivne brojke, no u praksi se čini kako se ispod poklopca motora krije i nešto više konja. U gradskoj vožnji snage ne nedostaje, i Sandero Stepway može biti prilično brz, a slična je situacija i na otvorenoj cesti, a daha mu ponestaje na autocesti, gdje ubrzanja iznad 120 km/h postaju sve sporija i sporija.

No Sandero Stepway nije ni zamišljen kao jurilica, već kao automobil s kojim ćete svaki dan ići na posao i s posla, a vikendima volite otići u neistraženu prirodu i voziti se izvan asfalta, a tamo sigurno nećete obarati brzinske rekorde. Uz to, hodovi mjenjača su nešto duži, a sve kako bi potrošnja bila što niža.

Prosjek nam je bio 7,5 litara, s time da smo većinu vremena proveli u gradu, a moramo priznati i kako nam je tih dana noga na gasu bila malo teža. Uz malo pažnje potrošnja u gradu može pasti i na ravno 7 litara. Na otvorenoj će cesti pasti i na manje od 6 litara, dok će se na autocesti kretati od 7 do 9 litara, ovisno o brzini kojom vozite. Sve u svemu, čisti prosjek. Zato, ako vam je trošak goriva bita, radije kupite ECO-G izvedbu s plinom.

A što se same vožnje tiče, vidi se kako je novi Sandero Stepway postavljen na novu platformu koja donosi malo više udobnosti i malo manje ljuljanja, koje je bilo prilično izraženo kod prethodnika. Ovjes je dobro podešen za naše ''kvalitetne'' ceste i zakrpe na njima, a nije ni preglasan. Neke kolege su rekle kako im sjedala na dužim putovanjima nisu bila najudobnija, dok se drugi nisu bunili po tom pitanju, pa je najbolje da ih isprobate prije kupnje.

Zaključak i cijene

Dacia Sandero Stepway Comfort 1.0 TCe 90 košta 113.900 kuna, a testni je model imao i dodatne opreme u vidu narančaste Atacama metalik boje, pakete multimedija Adriatik, Sigurnost, Flexi i City Stepway te rezervni kotač standardnih dimenzija, pa se cijena popela na 122.590 kuna.

Da, na prvi pogled se cijena čini visokom, ali opremite bilo koji drugi automobil jednako snažnim motorom i opremom i vidjet ćete kako je cijena za Sandero Stepway i dalje najpovoljnija. Ako pak ne trebate toliku količinu opreme, možete kupiti i Sandero Stepway Essential koji donosi klimu i sve ostalo što je u današnje vrije potrebno u automobilu, a cijena tada pada na puno povoljnijih 101.900 kuna. Postoji i model s Access opremom, no ona ne donosi klimu, a razlika od 5000 kuna u odnosu na model Essential se ne isplati štedjeti.

Omiljeni automobil ove klase privatnih kupaca u Europi s novom generacijom je još poželjniji. Sada donosi sitnice koje nisu od životne važnosti, ali ipak čine korištenje udobnije, ali i još privlačniji izgled, pa nije ni čudno da ovaj novi model već gotovo možete vidjeti na svakom ćošku.

image
Size: 0.29 Mb
Podijeli