Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport TEST

Iako ne izgleda kao tipična Toyota, SUV C-HR je postigao odličan uspjeh. Tako je od predstavljanja 2016. samo na europskom tržištu uspjeli prodati preko 400.000 primjeraka. Iako je u početku C-HR bio dostupan s benzinskim i hibridnim motorom, sada je dostupan samo kao hibrid i to u dvije izvedbe, početnoj s 1,8-litrenim benzincem i ukupnom snagom od 122 KS, te u snažnijoj izvedbi s dvolitrenim benzincem i snagom od 184 KS.

Na testu se našla snažnija izvedba i to u novoj izvedbi GR Sport koja donosi mnogo sportskih detalja u vanjskom i unutrašnjem dizajnu, no promjena na samom motoru nema. Uz to, za pohvalu je što se C-HR može dobiti u svim izvedbama opreme i sa slabijim i s jačim motorom.

GR Sport oprema je bazirana na opremu C-LUB, a donosi GR Sport unutrašnje uređenje, 19-inčne aluminijske naplatke s gumama 225/45 R19, projektorska Bi-LED prednja svjetla i potpuna LED svjetla straga, uključujući i dinamički pokazivač smjera. Detalja je dovoljno kako bi se ova izvedba isticala od ostalih.

Dizajn i praktičnost

Ionako privlačan automobil, C-HR u crveno-crnoj izvedbi i s ekskluzivnim 19-inčnim GR Sport aluminijskim naplatcima izgleda odlično. Tu su i crni detalji na branicima i boku vozila , pa je ukupan dojam i više nego privlačan. C-HR je i onako neka vrsta coupe SUV-a, koji se ističe prilično položenim stražnjim staklom i skrivenim ručicama za otvaranje stražnjih vratiju.

C-HR GR Sport izvedba se ističe i Bi-LED prednjim svjetlima, ali i potpunim LED stražnjim svjetlima, a po prvi puta su u ponudi i dinamički pokazivači smjera. Napuhnuta stražnja strana upotpunjena je i velikim krovnim spojlerom, koji u ovom slučaju služi za što bolju aerodinamiku, a sve kako bi potrošnja bila što manja.

Dizajn dobro skriva dimenzije ovog vozila. C-HR je dug 4395 mm, širok 1795 mm i visok 1555 mm, što je prosjek kompaktnih SUV modela. No na prvi pogled se čini manjim. Uz to, barem po našem mišljenju, C-HR izgleda vrlo mladoliko, pa nije ni čudno da su kupci ovog automobila uglavnom mlađi ljudi.

Iako je riječ o hibridnom modelu, C-HR nudi sasvim solidan prtljažnik obujma 358 litara, a preklapanjem naslona obujam raste na 1141 litru. Utovarna površina je ravna, a u bočnu stranicu je ugrađen i JBL subwoofer.

Unutrašnjost

U globalu je dizajn unutrašnjosti ostao isti kao i kod ostalih izvedbu, uz nekoliko detalja koji podižu ukupan dojam. Tako sjedala mogu imati presvlake u alkantari ili tkanini s crnim i sivim šavovima, tu je i volan presvučen perforiranom kožom i prošivenom crvenim koncem, te dodatne letvice na pragovima, kao i posebna animacija s GR Sport temom na TFT ekranu na instrument ploči.

Instrument ploča je analogna s digitalnim ekranom u sredini putem kojeg možete pratiti razne informacije, a putem njega se pale i gase sigurnosni sustavi na automobilu, dok je volan dobro odmjerene debljine i veličine, a na mnogobrojne tipke na njemu ćete se radi njihovog dizajna trebati naviknuti, no ništa nije komplicirano ili pak nelogično.

image

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 01

image

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 02

image

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 03

image

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 04

image

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 05

image

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 06

image

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 07

image

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 08

image

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 09

image

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 10

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 01
Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 02
Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 03
Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 04
Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 05
image
Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 06
Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 07
Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 08
Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 09
Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport 10

Središnjim dijelom dominira 8-inčni Toyota Touch 2 multimedijski zaslon koji radi dobro, no voljeli bi da je softver malo modernijeg dizajna. No zato hvalimo što su komande automatskog dvozonskog klima uređaja u potpunosti odvojene od zaslona, a kako su postavljene i dovoljno visoko, lako je njima i upravljati. Tu je još smješten i USB priključak i polica, koja bi vjerojatno trebala služiti za mobitel, no premala je, pa će iole noviji mobitel biti prevelik za nju. Šteta, jer imamo osjećaj kako su se na ovom dijelu mogli napraviti puno praktičniji pretinci.

Prostora sprijeda ima u svim smjerovima, a sjedalo vozača i volan se dovoljno izdašno mogu podešavati kako pronalazak idealne pozicije ne bi predstavljao problem, no putnicima straga bi moglo ponestati prostora za glavu radi niže linije krova. Doduše, to vrijedi za osobe iznad visine od 185 cm, tako da će djeca, koji su najčešće i putnici straga, imati sasvim dovoljno mjesta. Svatko od njih dobiva i praktičan nosač čaša u vratima, no u 2021. godini ipak nedostaju dvije stvari – ventilacijski otvori, bez kojih još djeca i mogu, no nema ni jednog USB priključka, pa čak ni onog od 12V gdje možete spojiti adapter za punjenje gadgeta. To je moglo biti i bolje.

Motor i vožnja

Testni je model pokretao snažniji od dva ponuđena hibridna sklopa, a riječ je o dvolitrenom benzincu koji je kombiniran s elektromotorom koji daju ukupnu snagu od 184 KS pri 6.000 okretaja i 190 Nm okretnog momenta pri visokih 4.400 okretaja. Sustav je uparen s automatskim CVT mjenjačem, dok se snaga prenosi na prednje kotače.

Nismo baš ljubitelji ovakvog tipa mjenjača, a razlog tome je što dopušta motoru da odlazi u (pre)visoke okretaje, kada motor već gubi dah, a istovremeno je i prilično glasan. Doduše, ako C-HR vozite samo u području ''eko'' takvih problema nećete imati. Iako nosi oznaku GR Sport, ipak je riječ o automobilu koji je namijenjen štedljivoj, a ne sportskoj vožnji.

Zaključak je da C-HR ne treba previše ''stiskati'' i zauzvrat vam vraća tišinu, ali i malu potrošnju. Tijekom testa nam je prosjek bio izvrsno niskih 5,7 litara! Nemojte zaboraviti da je riječ o tonu i pol teškom kompaktnom SUV-u sa 184 KS!

U gradu se potrošnja kreće između 5 i 6 litara, a više će trošiti samo na autocesti kada se uglavnom koristi benzinski motor. Pri 130 km/h potrošnja je oko 7,5 litara, dok je pri brzini od 140 km/h ona oko 8 litara. Sasvim dobri rezultati.

Ovjes je dorađen i odlično upija neravnine, a i prilično je tih. Pri normalnim brzinama ležanje je odlično i nema puno naginjanja karoserije, no ako vam noga na gasu postane teža, veća naginjanja karoserije u zavoju nisu rijetkost, a ako pretjerate s papučicom gasa. Ali, kako smo već naglasili, C-HR nije sportski auto s kojim ćete uvijek biti najbrži, pa mu takva vožnja ni ne pristaje. Ako je potrebno, C-HR može biti i najbrži na semaforima, no bez obzira na vanjski izgled, ipak je riječ o automobilu koji je namijenjen prvenstveno što udobnijoj vožnji.

Zaključak i cijene

Toyota C-HR 2.0 Hybrid GR Sport kakva je bila na testu košta 260.500 kuna, a u tu je cijenu uključena i dodatna oprema u vidu metalik boje te Premium Pack paketa, i uključeni su svi popusti. Naime, puna cijena bez dodatne opreme ovog modela je 256.800 kuna, no Toyota nudi eko poticaj pa cijena takvog modela pada na 231.800 kuna. Dobro je znati da je GR Sport paket dostupan i na slabijoj izvedbi, a njegova je cijena s popustom 218.000 kuna.

No već i osnovni paket opreme C-Enter donosi bogatu serijsku opremu i dostupan je po cijeni od 186.100 kuna, dok je snažniji hibrid dostupan od paketa C-Lub i njegova je cijena s popustom 222.200 kuna.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na dobra iskustva prijašnjih vlasnika s Toyotinim automobilima koji se rijetko kvare, a sada Toyota nudi i do 10 godina jamstva, ako automobil redovito servisirate u ovlaštenom servisu!

Toyota C-HR dolazi s bogatom opremom, vrlo štedljivim hibridnim sklopom te izrazito privlačnim dizajnom, a uz to nudi i dovoljno prostora, pa ni ne čudi da je tražena roba. Možda ima par sitnica koje bi mogle biti bolje, no sve u svemu, riječ je o izrazito dobroj kupnji u ovoj klasi automobila.

image
Size: 0.36 Mb
Podijeli