Mercedes-Benz A 250 e Limuzina TEST

Limuzina? Kompaktna limuzina? Da, da, i dalje ih ima u ponudi i riječ je o prilično uspješnom modelu. Naime, iako su sve manje tražene, Mercedesova A-klasa se može dobiti u čak dvije limuzinske izvedbe – kao A-klasa sedan, kakvu smo testirali, te kao model CLA, odnosno coupe limuzinska izvedba. I to nije bez razloga jer su obje izvedbe prilično tražene, čak i na našem tržištu, a primijetili smo kako češće vidimo upravo jednu od tih izvedbi, za razliku od standardne kompaktne izvedbe s 5 vratiju.

A-klasa sedan je od kompaktne izvedbe duža 13 cm, što nije velika razlika, no limuzinska izvedba je dizajnerski jako dobro pogođena i skladna, a nudi i nešto veći prtljažnik. Nakon sveprisutnih dizelskih inačica, na test nam je stigla i najnovija plug-in hibridna inačica koju pogoni turbo benzinac i elektromotor, a ukupna snaga sustava je 218 KS, a koji mu omogućuju i sportske karakteristike. No o tome nešto kasnije.

Dizajn i praktičnost

Sprijeda A-klasa sedan ima jednak izgled kompaktnoj izvedbi, a dizajn nije napadan, već više vuče na eleganciju. Velika maska u sredini ima prilično velik Mercedesov znak kojeg okružuje kromirani rub, a koji se po sredini maske širi do rubova.

LED dnevna svjetla mu daju i pomalo sportski nastup, a prednja svjetla za maglu su ugrađena unutar kućišta svjetala. Elegantne linije se nastavljaju i na bok vozila gdje dominiraju jednostavne limene površine, dok je linija krova i poklopca prtljažnika izvedeno prilično dobro. Dvobojni 17-inčni naplatci su se pokazali kao izvrstan izbor u kombinaciji s bijelom bojom karoserije.

Stražnji kraj već ima pomalo sportski nastup. Zaobljene i napuhnute linije te dvije ispušne cijevi, od kojih je svaka postavljana u jedan kut, daju snažan nastup, a ionako će mnogu ovakvu izvedbu gledati samo straga, jer je ipak riječ o automobilu prilično dobrih performansi.

Iako su limuzinske izvedbe nekad bile poznate po iznimno velikim prtljažnicima, kod ovog modela to ipak nije riječ. Naime, obujam ove plug-in hibridne inačice je 345 litara, što je gubitak od 60-ak litara u odnosu na ostale izvedbe koje pokreće isključivo motor na unutarnje izgaranje. Obujam mu se može povećati preklapanjem naslona stražnje klupe, no otvor nije velik pa predmeti većih dimenzija neće moći proći kroz njega. No, zapitajte se koliko ste puta u zadnjih 5 godina imali potrebe za tako nečim?

Unutrašnjost

Otvaranjem vozačkih vratiju i smještanjem na udobno i veliko sjedalo vozača, dočekat će vas poznato Mercedesovo unutarnje uređenje koje se sastoji od digitalne instrument ploče i središnjeg multimedijskog zaslona koji su smješteni jedan pored drugoga i nalaze se pod zajedničkim staklom.

Zasloni su pregledni i vrlo visoke rezolucije, a lako su čitljivi i pri najjačem suncu, a ih je moguće konfigurirati prema vlastitim željama. A prilagodba je toliko detaljna, kako prikaza, tako i svih mogućih i nemogućih opcija samog sustava i automobila da na sve to možete potrošiti i nekoliko sati podešavanja.  Samo uređenje je to koje koriste sve izvedbe A-klase, ali i monovolumenske B-klase, te, uz manje izmjene i GLA i GLB SUV modeli. A kako i ne bi kad izgleda moderno, sve je na svom mjestu i iznimno je lako za korištenje.

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 01

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 02

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 03

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 04

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 05

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 06

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 07

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 08

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 09

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 10

image

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 11

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 01
Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 02
Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 03
Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 04
image
Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 05
Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 06
Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 07
Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 08
image
Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 09
image
Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 10
Mercedes-Benz A 250 e Limuzina 11

Sva sjedala su udobna, a sjedi se poprilično nisko. Mjesta sprijeda ima i za dvometraše u svim smjerovima, no iza vozača onda gotovo nitko ne može sjediti jer će nedostajati prostora za koljena. Dvoje ljudi prosječne visine može sjediti jedno iza drugoga, no na stražnjem bi sjedalu moglo ponestati prostora za glavu. Danak je to elegantnom izgledu, a u Mercedesu ionako računaju kako ovakve modele kupuju mlade obitelji, gdje djeca još nisu dovoljno velika da bi im ponestalo prostora. No da ne mislite kako je ovaj Mercedes siromašan s prostorom, nije. Prostora je jednako kao i u svakom drugom kompaktnom automobilu. Ni manje, ni više.

Stražnja sjedala nažalost nemaju otvor za ventilaciju već se za njega doplaćuje, a na njihovom je mjestu malena polica, a ispod nje se nalazi USB punjač. Čitavim unutarnjim uređenjem prevladavaju tamniji tonovi, a ukupan dojam je kako ovaj model odiše elegancijom, baš kako bi pravi Mercedes i trebao.

Motor i vožnja

Testnu A-klasu pokretao je moderni plug-in hibridni sustav koji se sastoji od 1,3-litrenog turbo benzinca koji razvija maksimalnu snagu od 160 KS i koji je razvijen u suradnji s Renaultom i koristi se u nizu automobila pod značkom Mercedesa, Renaulta, Nissana i Dacije, a koji je kombiniran s elektromotorom koji razvija maksimalnu snagu od 102 KS. Ukupna snaga sustava je 160 kW/218 KS, a sustav i popriličnih 450 Nm okretnog momenta.

Sustav je uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, a pogon se prenosi na prednje kotače. Ukupna snaga sustava je poprilična, pa ovako motorizirana A-klasa sedan ima i pomalo sportske performanse. Tako za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 6,7 sekundi, dok je maksimalna brzina ovog modela 240 km/h. Naravno, maksimalna brzina pri vožnji strujom je ograničena na 140 km/h.

Motor dobro vuče, a mjenjač brzo reagira, pa je ovaj model moguće voziti i izuzetno brzo. Ako pak imate nježniju nogu na gasu, ovaj model će vam onda ponuditi iznimno tihu i udobnu vožnju, a dok krstarite cestom ćete ujedno i uživati u vožnji.

Ugrađena baterija ima kapacitet od 15,6 kWh i omogućuje doseg do 78 km u gradu, no u praksi je to do 60-ak km. To je jako dobar rezultat za kapacitet, no prava je šteta što je obujam spremnika goriva tek 35 litara, pa ćete na dužim putevima češće morati na benzinsku postaju. Samo punjenje traje od 25 minuta na 24 kW punionici do 80 % napunjenosti, pa sve do 330 minuta do 100 % na standardnoj kućnoj utičnici.

A što se potrošnje tiče, ona uvelike ovisi o tome punite li redovno bateriju ili ne. Uz redovno punjenje u gradu će potrošnja biti ispod 2 litre, dok će na otvorenoj cesti prosjek biti ispod 5 litara. Ako je baterija prazna i vozite samo na benzin, potrošnja u gradu skače na 7 litara, na otvorenoj cesti između 5 i 6 litara, a na autocesti oko 7 litara. Naš prosjek je bio 4,9 litre, uz relativno redovno punjenje baterije.

Što se tiče samo vožnje, bez obzira na nešto veću težinu vozila od 1.700 kg i baterije, osjećaj je kao i ''običnoj'' A-klasi sedan. Ako se ne pretjeruje s brzinom ljuljanje karoserije i prolasci kroz zavoj su kao po tračnicama, a pri bržim prolascima kroz zavoje voli pobjeći prednji kraj. Doduše, treba dobro pretjerati za tako nešto, pa budući vlasnici vrlo vjerojatno neće imati problema s time.

Ni prelasci preko pruga ili uspornika ne stvaraju neki problem, a možemo samo reći kako ovjes ponekad zna biti glasniji, iako je zvučna izolacija ovog modela prilično dobra.   

Zaključak i cijene

Mercedes-Benz A 250 e Limuzina Plug-In Hibrid košta 321.218 kuna, a u tu je cijenu uključen i dug popis dodatne opreme, a izdvajamo HDD navigaciju, High Performance LED prednja svjetla, 10,25-inčni središnji zaslon, ambijentalno osvjetljenje, parking paket s kamerom za vožnju unatrag, Progressive paket i ostalu opremu. Početna cijena ovog modela iznosi 292.637 kuna.

Najpovoljnija A-klasa sedan dolazi pod oznakom A 180 i nudi 136 KS, a cijena takve izvedbe kreće os 267.740 kuna. Najskuplji je benzinac pod oznakom Mercedes-AMG A 35 4MATIC po cijeni od 398.610 kuna, a nudi snagu od 306 KS. U ponudi su i dizelske inačice čije cijene kreću od 280.205 kn za model A 180 d sa 116 KS, a najskuplji dizelski model je A 220 d 4MATIC sa 190 KS po cijeni od 328.650 kuna.

Plug-in hibridna inačica A-klase sedan je zanimljiva alternativa jer se nudi po cijeni slabijih izvedbi benzinaca i dizelaša, a ipak nudi manju potrošnju i bolja vozna svojstva. No budući vlasnici ne smiju zaboraviti redovno puniti bateriju, jer bez toga neće dobiti dobro zamišljen i izveden gotov proizvod, već će moći iskoristiti samo djelomičan potencijal ovog modela.

image
Size: 0.25 Mb
Podijeli