Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG TEST

U Volkswagenu au odlučili kako standardni modeli više neće imati električni pogon, pa je tako e-Golf otišao u povijest, a električne izvedbe njihovih automobila će nositi oznaku ID. No sada je ponuđena plug-in hibridna inačica najnovije generacije Golfa koja dolazi pod oznakom GTE, a riječ je o jednom vrlo zanimljivom spoju.

Pogon kombinira 1,4-litreni turbo benzinac sa 150 KS i elektromotor, a ukupna snaga sustava raste na 245 KS, pa se dobiva izuzetno brz automobil, zabavan za vožnju, a istovremeno iznimno štedljiv i tih u gradskoj vožnji, kada bez problema može voziti na struju. Doduše doseg od 40-ak kilometara nije vrhunski, no većini će to biti i dva dana odlaska na posao i s posla.

Golf GTE donosi i sportski izgled, koji je prepoznatljiv iz svih kuteva, a takva je i unutrašnjost, koja donosi dobra sportska sjedala, a jedino je nastradao prtljažnik koji u ovoj izvedbi ima obujam od svega 273 litre, a ne postoji ni posebno mjesto gdje se mogu spremiti kablovi za punjenje.

Dizajn i praktičnost

Iako je i u najnovijoj generaciji Golf ostao vjeran osnovnim linijama koje ga prate već nekoliko generacija, zahvaljujući novooblikovanim prednjim svjetlima sada donosi veći odmak od prethodne generacije. Uz to, GTE izvedba dolazi i s drugačijim prednjim branikom, koji je vrlo sličan GTI modelima, što mu daje dodatnu osobnost, ali i atraktivniji izgled. A dobro mu stoji i Pure White boja koja se ne nadoplaćuje, a ova izvedba uvijek dolazi s GTE značkom na maski motora, kao i s plavom crtom na istom mjestu.

No zato se nadoplaćuju atraktivni 18-inčni aluminijski naplatci koji dolaze s niskoprofilnim gumama dimenzija 225/55 (4.054 kn) i koji mu daju dodatnu dozu agresivnosti. Gledajući Golf GTE s boka s vozačeve strane, u oči upada i dodatan otvor između prednjih vratiju i kotača, a gdje je smješten priključak za punjenje strujom.

Straga je Golf GTE najsličniji standardnim izvedbama Golfa, a prepoznati se može po modificiranom braniku, ali i prilično velikom GTE natpisu koji se nalazi ispod logotipa. Ono što ne vidite vi, ali vide ostali sudionici u prometu su LED stražnja svjetla s dinamičnim pokazivačem smjera, a dio su IQ.Light-LED Matrix paketa (6.112 kn).

Otvaranjem petih vratiju dolazimo do iznenađenja. Naime, Golf GTE radi baterije, koja je smještena u podnicu ovog modela, donosi manji prtljažnik od svega 273 litre, koji se može povećati preklapanjem stražnje klupe, a onda se dobiva obujam od 1.125 litara. Radi baterije je i smanjen spremnik goriva koji sada ima obujam od 39,5 litara. Šteta je samo što u prtljažniku ne postoji poseban pretinac gdje bi se mogao spremiti kabel za punjenje.

Unutrašnjost

Jednostavno, digitalno i sportski. Te tri riječi najbolje opisuju unutrašnjost novog Golfa GTE. Iako je unutrašnjost u osnovi ista kao i sve ostale izvedbe, GTE donosi posebnosti za ovaj model. Digitalna instrument ploča dolazi s ekranom dijagonale 10 inča, koja se može konfigurirati, a tu su i posebni prikazi s GTE logotipom, kao i prikaz napunjenosti baterije te dosega.

Testni model je bio opremljen i navigacijskim sustavom Discover Pro (4.383 kn) koji uključuje 10-inčni središnji multimedijski zaslon putem kojeg je moguće konfigurirati sve što se u ovom automobilu može konfigurirati. Nažalost, na njemu se podešava i klimatizacija, iako samu promjenu temperature možete promijeniti putem kliznih površina koje su smještene tik ispod zaslona. Između njih je postavljena i klizna površina za jačinu zvuka, no nama se navedeno nije svidjelo, te i dalje volimo vidjeti klasične gumbe za podešavanje.

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 01

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 02

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 03

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 04

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 05

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 06

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 07

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 08

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 09

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 10

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 11

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 12

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 13

image

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 14

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 01
image
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 02
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 03
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 04
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 05
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 06
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 07
image
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 08
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 09
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 10
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 11
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 12
image
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 13
Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG 14

Ispod navedenog su još i tipke prečaca za najvažnije postavke vozila, a ispod su UBC-C priključci, kao i polica za bežično punjenje mobitela s poklopcem. Ručice mjenjača nema, već je riječ o većem prekidaču putem kojeg se elektronički odabiru brzine.

Sportska prednja sjedala su vrlo udobna i dobro drže tijelo u zavojima, a zanimljivog su dizajna te imaju plave umetke kako bi se nadovezali na plave detalje na karoseriji. Volan je trokraki sportski, a za pohvalu je prednji središnji naslon za ruke koji je dobro odmjerene veličine i prilično udoban.

Straga je prostora u prosjeku klase, ni više, ni manje, a za pohvalu je što je i putnicima straga ponuđen ventilacijski otvor, ali i podešavanje temperature, jer je ovaj Golf opremljen trozonskim klima uređajem. A tu su i nezaobilazna dva USB-C priključka za punjenje mobitela. To je sve što putnici straga mogu zatrebati.

Motor i vožnja

Golf GTE pokreće hibridni sustav koji se sastoji od 1,4-litrenog TSI turbo benzinca koji razvija maksimalnu snagu od 150 KS i nudi 250 Nm okretnog momenta, te od elektromotora koji razvija maksimalnu snagu od 110 KS i nudi 330 Nm okretnog momenta. Ukupna snaga sustava je 245 KS, a pritom se nudi i 400 Nm okretnog momenta.

Sustav je uparen sa 6-brzinskim automatskim DSG mjenjačem, dok je pogon na prednje kotače. Naravno, tu je i neizostavna baterija koja ima kapacitet od 13 kWh, a koja u praksi omogućuje oko 40-ak km vožnje samo na struju, a pritom možete voziti i do 130 km/h.

A kako sve to funkcionira? Pa izuzetno dobro. Starta se s elektromotorom, naravno, ako je baterija dovoljno napunjena, a on se pokazao kao odličan za grad, ako nemate (pre)tešku nogu na gasu, jer iole jači pritisak na papučicu gasa rezultira i paljenjem benzinca. No u standardnim gradskim jutarnjim gužvama vozit ćete samo na struju.

Naravno to vrijedi samo ako redovito punite bateriju, a za njeno punjenje trebate tri i pol pa do pet sati, ovisno o načinu punjenja. Naravno, to znači da je bez problema možete redovito puniti kod kuće. A ako to radite, i prosječna potrošnja pada, pa možete voziti izuzetno jeftino. Naravno, ako se baterija isprazni, benzinski motor preuzima sav rad na sebe, a samim time raste i prosječna potrošnja. Nama je ona bila 4,3 litre uz redovito punjenje za vožnju po gradu, a s njime smo išli i na nešto duži put, kada se baterija brzo ispraznila. Kada je ona prazna, potrošnja benzinca je oko 7 litara, s time da na autocesti pri brzini od 140 km/h troši 7,7 litara, dok će u gradu potrošiti i nešto manje. S druge strane, uz napunjenu bateriju, prosjek je u gradu iznosio ispod dvije litre, a vozili smo se isto kako bi se vozili i s bilo kojim drugim automobilom. Znači, uvjet za nisku potrošnju je redovito punjenje baterije.

Zahvaljujući velikoj ukupnoj snazi, ovako motoriziran Golf može biti izuzetno brz. Ubrzanje do stotke traje 6,7 sekundi, no još su bolja međuubrzanja koja vas često lijepe za sjedala. Maksimalna brzina je i više nego dovoljnih 225 km/h, a za pohvalu je što je i iznad 160 km/h u kabini prilično tiho.

Veća težina vozila nije rezultirala manjkom stabilnosti ili neugodnim poskakivanjem, pa je vožnja udobna, a ovjes je dobro podešen te je pokazao kako voli kada ga se ''pritišće'' u brzim prolascima zavojima, kada Golf GTE jako dugo drži zamišljenu putanju.

Zaključak i cijene

Volkswagen Golf GTE 1.4 TSI DSG košta 357.517 kuna i uključivao je prilično dug popis dodatne opreme. Osnovna cijena GTE modela je 295.463 kune i već je on sasvim dobro opremljen. Svakako treba napomenuti i kako trenutno možete pri kupnji ovog vozila dobiti i poticaje, kada cijena pada za 40.000 kuna i tada se izjednačava s GTI modelom s ručnim mjenjačem, odnosno povoljniji je za 10.000 kuna od GTI izvedbe s DSG automatskim mjenjačem. Doduše, kod domaćih kupaca se ime Golf obavezno veže uz oznaku TDI, a najpovoljnija takva izvedba sa 115 KS košta puno povoljnijih 187.314 kuna, dok TDI sa 150 KS i DSG mjenjačem košta još uvijek dosta povoljnijih 228.820 kuna.

Ako jako puno vremena provodite u gradu, Golf GTE je dobar izbor jer vam nudi, još uvijek, besplatnu vožnju na struju, te ni jedan TDI ne može trošiti toliko malo u gradu. Nešto viša cijena će zasigurno otjerati neke kupce, no ako ga se pogleda s konkurencijom s plug-in hibridnim pogonom, cijena je jednaka. Uz to, GTE ipak nudi i pomalo štih GTI modela, što će mnogima izmamiti osmjeh na licu.

image
Size: 0.26 Mb
Podijeli