Renault Grand Scenic Initiale Paris TEST

Kada je predstavljen u jesen 1996. godine, tada još pod imenom Megane Scenic, u Renaultu nisu ni sanjali koliki će uspjeh napraviti ovakav koncept automobila. Naime, u početku su u Renaultu računali kako će proizvoditi oko 450 primjeraka dnevno, da bi ta brojka skočila na čak 2.500 vozila dnevno u vremenima najbolje prodaje.

Uskoro ga je stigla sva sila konkurencije, koja je u međuvremenu uglavnom i nestala, no Scenic u svojoj četvrtoj generaciji je bolji nego ikada. I dalje su u ponudi dvije izvedbe, Scenic s 5 sjedala i model kakav smo testirali, Grand Scenic koji dolazi sa 7 sjedala, a gdje se potonja dva lako spremaju u podnicu kako ne bi smetali ako za njima trenutno nema potrebe. Naravno, Grand Scenic i dalje nudi veliku praktičnost i mnogo prostora na 4.634 mm dužine i 1.866 mm širine, a za dodatni prostor dobro dođe i 1.653 mm visine.

Dizajn i praktičnost

Posljednja generacija je predstavljena 2016. godine i odmah u startu je dobio nadimak ''mini Espace'', a posebice se to odnosi na model Grand Scenic koji ima jako slična stražnja svjetla kao i veći Espace, dok običan Scenic dolazi s potpuno drugačijim stražnjim svjetlima.

Bogato kromirana prednja maska i par detalja oko svjetala za maglu u kombinaciji s tamnom bojom dodatno naglašavaju luksuznu opremu testnog modela, a tu su i prednja Full LED svjetla. Bočnom linijom dominiraju dva detalja – veliki 20-inčni aluminijski naplatci koji su specifični za sve Scenic i Grand Scenic modele, a tu je i donja linija prozora koja je razlomljena na stražnjim vratima.

Stražnja svjetla su L oblika i kreću gotovo od vrha krova, a tu je i metalni dio poklopca prtljažnika koji lagano ''ulazi'' u stražnje staklo i dodatno naglašava snažan dizajn stražnjeg stakla. Straga je puno manje kromiranih detalja, te se sve svodi na ukrasnu lajsnu iznad tablice, te decentan plastični donji dio branika u srebrnoj boji. Sve u svemu, dizajn je simpatičan i zanimljiv, a istovremeno vizualno skriva svoje dimenzije, što je za svaku pohvalu.

Grand Scenic skriva prtljažnik od svega 189 litara kada se koriste sva sjedala, no ako koristite smo 5 sjedala onda korisni obujam raste na više nego dovoljnih 533 litara, a podnica je s preklopljenim sjedalima ravna. Jedino što može stvoriti problem je rolo prtljažnika koji nema posebno mjesto gdje bi se mogao odložiti kada koristite svih 7 sjedala.

Unutrašnjost

Unutrašnje uređenje je tipično Renaultovsko, s velikim 8,7-inčnim multimedijskim zaslonom, komandama klime i ručicom mjenjača koje su obrubljenje srebrnim rubom i koje djeluju kao da lebde iznad središnje konzole. Ispred vozača je jako dobro poznati trokraki volan, koji u ovom slučaju na donjem kraku ima ugraviran logo Initiale Paris, a instrument ploča donosi digitalni središnji ekran koji se može konfigurirati, dok se s lijeve i desne strane nalaze digitalni pokazivači temperature motora, odnosno količine goriva u spremniku.

Za razliku od novog Clija, multimedija je prethodne generacije, pa ponekad zna biti spora, a i nije uvijek najintuitivnija. Dvozonski klima uređaj se podešava putem dodirnog zaslona, što nikako ne volimo, no u Renaultu su barem izdvojili dva kotačića za regulaciju temperature, pa za to podešavanje ne trebate ulaziti u izbornik. Pored automatskog mjenjača su smještene tipke ručne kočnice i prekidači za tempomat, a tu je i tipka za izbor načina vožnje.

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 01

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 02

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 03

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 04

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 05

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 06

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 07

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 08

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 09

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 10

image

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 11

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 01
Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 02
Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 03
Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 04
Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 05
Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 06
Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 07
Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 08
Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 09
image
Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 10
Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC 11

Da je riječ o najluksuznijoj opremi odmah je vidljivo po prednjim sjedalima koja su presvučena kožom, velikih su dimenzija i nude grijanje, ali i masažu, pa vas ni nakon dugih putovanja neće boljeti u križima. Straga su tri odvojena sjedala, a na naslonima prednjih sjedala su ugrađeni preklopni stolići. Da u Renaultu razmišljaju razumno dokazuje i činjenica kako se na poleđini središnjeg tunela nalaze dva USB priključka, 12V utičnica, AUX priključak i iznimno duga i duboka ladica za sitnice! Bravo Renault.

Motor i vožnja

Novi motor u ponudi Grand Scenica je 1,7-litreni turbo dizel koji dolazi u izvedbama sa 120 KS i 150 KS, a mi smo testirali snažniju inačicu, koja se odlično snalazi u gotovo 1.700 kg teškoj karoseriji. Motor nudi i 340 Nm okretnog momenta koji su dostupni od 1.750 okretaja, a motor je uparen sa 6-brzinskim automatskim mjenjačem.

Motor i mjenjač su jako dobro usklađeni i uvijek imate dojam kako vas prilikom pritiska na gas Grand Scenic neće razočarati. Za ubrzanje do 100 km/h mu treba 12,9 sekundi, no u praksi se čini kako ide puno brže, iako se posebno ističu međuubrzanja koja su brza i bez ikakvih neugodnih trzaja.

Uz sve to, Grand Scenic ni ne troši puno, a prosjek nam je bio 6,3 litre. Doduše, na testu smo ga imali kada na cestama nije bilo mnogo automobila, pa nismo mogli izračunati klasičnu potrošnju u kreni stani uvjetima, no u gradu nam je trošio ispod 7 litara. Na autocesti će potrošnja skočiti i iznad 9 litara ako pretjerujete, no pri brzinama od oko 140 km/h potrošnja je prihvatljivih 7 do 7,5 litara. Manje će potrošiti na otvorenoj cesti i s mirnijom nogom na gasu, kada potrošnja može pasti i ispod 5 litara, no tada više smetate na cesti nego vozite, a ako pratite promet, na otvorenoj ćete cesti trošiti oko 5,5 litara.

Grand Scenic je napravljen za velike obitelji koje često idu na putovanja, pa se mnogo mislilo na udobnost i komfor. Tako je podešen i ovjes, a buka od motora se čuje tak kad ode u visoke okretaje. Zvuk vjetra ne stvara problem u komunikaciji do oko 150 km/h, kada Scenic postaje nešto glasniji, no još uvijek dovoljno tih da ne morate vikati.

Zaključak i cijene

Renault Grand Scenic Initiale Paris Blue dCi 150 EDC košta 275.498 kuna i u tu cijenu je uračunata i dodatna oprema u vidu rezervnog kotača za kraću upotrebu (1.000 kn) i paket električno podesivih prednjih sjedala s masažom i preklopnim stolićem na stražnjoj strani (400 kn). Naravno, treba uzeti u obzir kako je ovdje riječ o najbogatije opremljenom, ali i najsnažnijem Grand Scenicu, pa onda ni cijena nije pretjerana.

Na suprotnoj strani cjenika stoji model Grand Scenic Zen TCe 115 s benzinskim motorom koji stoji svega 173.000 kuna, a moguće je kupiti i benzinsku izvedbu Initiale Paris, kada se pod poklopcem motora nalazi 160 KS snažan benzinac, koji je uparen s automatskim mjenjačem. Najpovoljniji dizel model je Zen sa 120 KS snažnim motorom po cijeni od 194.300 kuna, a treba spomenuti i kako je Scenic s 5 sjedala u prosjeku jeftiniji oko 11.500 kuna.

Za kraj možemo samo zaključiti kao je začetnik ove klase još uvijek i kralj klase, posebice u svojoj najluksuznijoj Initiale Paris izvedbi.