Toyota Camry Hybrid 2,5 Premium TEST

Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća Toyota Camry je bila česta pojava na našim cestama, a usporedno s njom, 1997. je Toyota predstavila model Avensis, koji je zamijenio model Carina. Kako su godine prolazile, Avensis je imao bolju prodaju u Europi i time istisnuo model Camry, koji se u Europi prestao prodavati 2002. godine, no u ostatku svijeta je i dalje bio jedan od najprodavanijih Toyotinih modela.

Tijekom ovog desetljeća Toyota Avensis se svake godine prodavala u sve manjoj količini, stoga su u Toyoti odlučili ugasiti model Avensis i vratiti Camry. Sada je to jednostavnije kada je Camry opremljen hibridnim pogonom, jer snažni benzinci sigurno ne bi imali dobru prođu, a i vjerojatno bi bili skupi radi ispuštanja visoke količine CO2.

No vratimo se mi u današnje vrijeme, kada je Camry ponovo s nama i kada ćemo s vama podijeliti dojmove nakon sedmodnevne vožnje.

Dizajn i praktičnost

Masivan prednji dio s velikim otvorima za zrak na braniku i tankim svjetlima, niska bočna silueta s prilično jednostavnim linijama i prilično visok završetak prtljažnika, koji djeluje kao maleni spojler, dobro su uklopljeni u jednu cjelinu.

Kako domaći vozači nisu više naviknuti na velike Toyotine limuzine, često su nas pitali  je li to neki model za strana tržišta, i prvenstveno su mislili na američko, te su se ugodno iznenadili kada smo im objasnili kako se Camry može kupiti u bilo kojem Toyotinom salonu. Moramo i sami priznati kako je Camry pojava na cesti, em zato što je još uvijek redak model (prodaja je počela tek prije pola godine), em zato što je svojim dimenzijama od gotovo 4,90 metara dužine i 1,84 metara širine prilično velik automobil.

Tu je i biserna bijela boja koja mu odlično stoji (doplata od 6.400 kuna), ali i 18-inčni aluminijski naplatci s niskoprofilnim gumama i zanimljivi dizajn LED dnevnih svjetla, pa je ukupan dojam jako pozitivan.

Kao i svaka limuzina, i prtljažnik Camryja dolazi s ograničenim otvorom, no i dalje je iskoristiv, a obujam mu je 524 litre. Dovoljno i za obiteljske potrebe za ljetovanje. Smetati mogu jedino šarke koje ulaze u prtljažni prostor, i bilo bi bolje da je to riješeno na neki drugi način, no Japanski automobili su poznati po korištenju ovog rješenja.

Unutrašnjost

U unutrašnjosti vas dočekuje luksuz, posebice u najbogatijem Premium paketu opreme. Kožna sjedala su udobna i dovoljno velika i za visoke vozače, a pritom su grijana, ali ne i hlađena. Volan se podešava na struju, a kod gašenja se povlači kako bi ulazak i izlazak iz vozila bio jednostavniji.

Instrument ploča je kombinacija digitalnog i analognog prikaza. Ekran je smješten u sredinu i veličine je 7'' i na njemu se prikazuju razne informacije vezane uz potrošnju, sigurnosne sustave i ostale opcije, a na vrhu je smješten i sat. Zašto baš njega spominjemo? Zato što sat postoji i na vrhu zaslona u središnjoj konzoli, no oni nisu sinkronizirani, pa ćete primijetiti kako se na njima često prikazuje različito vrijeme. Sitnica koje će neke zasigurno smetati.

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 01

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 02

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 03

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 04

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 05

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 06

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 07

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 08

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 09

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 10

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 11

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 12

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 13

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 14

image

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 15

Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 01
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 02
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 03
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 04
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 05
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 06
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 07
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 08
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 09
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 10
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 11
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 12
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 13
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 14
Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium 15

Središnjom konzolom dominira 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir, a oko njega su smještene prilično velike tipke za korištenje prečaca, a tu su i fizičke tipke i kotačići za podešavanje trozonskog klima uređaja. Infotainment sustav je jednak ostalim Toyotinim modelima nove generacije.

Podno toga smješten je pretinac s poklopcem koji je ujedno i bežični punjač mobitela, a tu je i 12V i USB utičnica koje su smještene pod poklopcem od (pre)jeftine plastike. Oko mjenjača i držača čaša je ukrasna plastika zanimljivog dizajna, a može se naći i ispred suvozača, a tu je smješten i veliki pretinac ispod masivnog i udobnog središnjeg naslona za ruke.

Na stražnjim sjedalima je udobno i ima mnogo prostora za koljena i za glavu, čak i za dvometraše, a i tu vas očekuje luksuzna oprema. Tako su na vrata smještena sjenila, a u središnji naslon za ruke je ugrađena i ploča putem koje je moguće postaviti sjenilo na stražnje staklo, podešavati temperaturu na stražnjim sjedalima, upravljati audio sustavom ili pomicati sjedala. Savršeno za one koji žele biti voženi.

Motor i vožnja

Pod dugačkim poklopcem motora smješten je hibridni pogon koji se sastoji od 2,5-litrenog benzinca koji razvija 178 KS i elektromotora koji razvija 120 KS, a koji u kombinaciji daju snagu od 218 KS i koji su upareni s automatskim CVT mjenjačem, a pogon je na prednje kotače.

Masa praznog Camryja je 1.645 kg, a mnogo je mase koncentrirano na prednjem dijelu, i osjeti se to u vožnji kad se prebrzo uđe i kada prednji kraj voli pobjeći van njega. No već nakon nekoliko stotina prijeđenih kilometara bit će vam jasno kako je ovo automobil za opuštenu, a ne sportsku vožnju.

Kod takve vožnje vam se zahvaljuje tihim radom i niskom potrošnjom, koja nam je nakon tjedan dana druženja iznosila 6,2 litre. Pritom treba uzeti u obzir kako je Camry moguće voziti i s potrošnjom manjom od 5 litara na otvorenoj cesti, a pri nešto težoj nozi na gasu u gradu potrošnja će narasti i na preko 7 litara. No većina budućih vozača može očekivati našu prosječnu potrošnju.

Camry može biti i brz kada je to potrebno, pa ubrzanje do stotke traje 8,3 sekunde, dok je maksimalna brzina nešto niža i iznosi 180 km/h, no najbolje će se osjećati u smirenoj vožnji, kada su ubrzanja linearna i buka mala. Vožnja je udobna kako na prednjim tako i na stražnjim sjedalima, a čak ni na lošim kvartovskim cestama ovjes nije glasan i rupe se gotovo ni ne osjete.

Zaključak i cijene

Testni model Toyota Camry Hybrid 2,5 VVT-iHSD Premium do registracije košta 323.300 kuna i u to je uključena biserna boja, te je smješten na sam vrh ponude, pa se na njega samo mogu doplatiti tepisi, Toyota ProTect zaštita karoserije i naplataka i to je to. Jedino što mislimo da mu nedostaje je hlađenje sjedala, koje bi mu zasigurno dobro došlo u ljetnim mjesecima.

Početak ponude Toyote Camry je model Style s cijenom od 266.900 kuna koji već serijski donosi mnogo opreme kao što je stražnja kamera, prednji i stražnji parking senzori, dvozonski klima uređaj, Bi-LED prednja svjetla, 17'' aluminijske naplatke...

Sljedeći u ponudi je model Sol koji donosi navigaciju, veći, 8-inčni zaslon u središnjoj konzoli, 18-inčne aluminijske naplatke i LED maglenke po cijeni od 278.900 kuna. Predzadnji paket opreme Executive Toyota cijeni 300.900 kuna a dodatno na Sol opremu donosi prepoznavanje vozila u mrtvom kutu, automatsko kočenje pri vožnji unazad, LED stražnja svjetla, kožna sjedala, električno podesiv upravljač, električno sjedalo vozača i grijana prednja sjedala te bežični punjač mobitela.

Ako ste u potrazi za velikom limuzinom s kojom trebate prelaziti mnogo kilometara, Camry je dobar izbor. Ne samo radi štedljivog motora i udobne vožnje, već i zato što će uvijek biti posebniji automobil jer ga se sigurno na cestama neće vidjeti često kao njemačku konkurenciju. Iako pravog razloga za to nema.

Podijeli