Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna TEST

Nakon što smo isprobali dvije hibridne izvedbe i različite karoserijske izvedbe nove Corolle, na red je stigla i Corolla s benzinskim turbo motorom u kompaktnoj karoseriji s 5 vrata i drugim po redu paketom opreme Luna.

Već takva izvedba će zadovoljiti veliku većinu domaćih privatnih kupaca, a ovaj motor je jedini izbor uz hibridne izvedbe, jer dizel motore u putničkim vozilima Toyota u Europi ne nudi već dvije godine.

Dizajn i praktičnost

Za Corollu se nikad nije moglo reći kako je riječ o lijepom i dizajnerski zanimljivom automobilu, no aktualna generacija je to konačno promijenila. Oštre i napuhane linije možemo vidjeti u gotovo svakom kutu karoserije.

Čak ni bijela karoserija s aluminijskim naplatcima generičkog izgleda ne izgleda loše, a već neka tamnija boja bi ukupan dojam postavila na nešto višu stepenicu, no ako se ne želite posebno isticati na cesti, ova boja je dobar izbor.

Iako serijski dolazi s LED svjetlima sprijeda i straga, kod ovog paketa opreme dnevna LED svjetla se svode na par dioda koje svjetle, dok ćete za atraktivna dnevna svjetla koja se protežu i obujmljuju čitava svjetla morati izabrati bolje pakete opreme.

Stražnji dio dolazi s auspuhom skrivenim ispod odbojnika, no tu je stražnji spojler s trećim kočionim svjetlom i crni umetak u braniku visokog sjaja, koji doprinosi atraktivnijem izgledu stražnjeg dijela.

Za razliku od hibridnih izvedbi, benzinska izvedba nudi nešto veći prtljažnik obujma 361 litru (hibridi imaju 313 litara), to je puno veće od prethodnika, no i dalje je u samom dnu u klasi. Stoga će oni koji trebaju više prostora svakako trebati baciti oko na karavansku TS izvedbu koja nudi obujam od 598 litara i koja će zadovoljiti sve potrebe. No bez obzira na to, prtljažnik testnog modela je dobro iskoristiv, a moguće ga je povećati preklapanjem stražnje klupe, a iako je utovarni rub dovoljno nizak, debeli branik može otežavati utovar i istovar stvari.

Unutrašnjost

Već drugi po redu paket opreme Luna donosi bogato opremljenu unutrašnjost koja će zadovoljiti većinu kupaca, pa je tako tu 8-inčni središnji multimedijalni zaslon, ali i 7-inčni digitalni zaslon koji se je smjestio u sredinu, a okružuju ga analogni pokazivači broja okretaja s jedne strane, te temperature vozila i količine goriva s druge strane.

Tu je i automatski dvozonski klima uređaj s izdvojenim komandama koje su iznimno lake za korištenje, kožni volan sa svim potrebnim tipkama i središnji naslon za ruke s pretincem, a sam naslon bi mogao biti malo širi, jer se ovako mogu sudarati laktovi vozača i suvozača.

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 01

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 02

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 03

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 04

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 05

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 06

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 07

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 08

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 09

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 10

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 11

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 12

image

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 13

Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 01
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 02
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 03
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 04
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 05
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 06
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 07
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 08
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 09
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 10
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 11
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 12
Toyota Corolla HB 1.2 Turbo Luna 13

Prostranost sprijeda je na visokoj razini i mjesta stvarno ne nedostaje, no isto se ne može reći i za stražnja sjedala. Ako je vozač visok, iza njega se jedva može smjestiti dijete, ali i ako je vozač prosječne visine straga bi odraslima moglo ponestati prostora za glavu, no djeca će biti smještena i više nego dobro.

Nije nam se svidjelo ni što na stražnja sjedala nisu provedeni ventilacijski otvori, a ne postoji ni nikakav USB ili 12V priključak, već samo maleni pretinac u koji ne stane ništa osim paketića papirnatih maramica, a i on će ispasti kod svakog ubrzanja. S druge strane, materijali koji su korišteni u unutrašnjosti djeluju kvalitetno, iako nisu najmekaniji u klasi, te se ništa ne klima ni ne škripi, pa imate osjećaj kako će i nakon nekoliko stotina tisuća kilometara unutrašnjost izgledati jednako.

Motor i vožnja

Osnovni i jedini benzinski motor u ponudi je opremljen turbom i iz 1.197 ccm izvlači 85 kW, odnosno 115 KS pri 5.200 okretaja i nudi 185 Nm okretnog momenta koji je dostupan već od prilično niskih 1.500 okretaja, a uparen je sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem.

To je dovoljno za ubrzanje do stotke koje traje 9,3 sekunde, dok je maksimalna brzina okruglih 200 km/h. Zasluge su to i karoseriji koja prazna teži 1.240 kg, što je dobar rezultat za ovu klasu vozila.

Iako navedeni podaci ne djeluju impresivno, u praksi se Corolla Turbo jako dobro vozi i odlično se snalazi i u gradu i na otvorenoj cesti, a daha mu ponestaje jedino pri visokim brzinama na autocesti. Zaista svestran automobil. Mjenjač je jako dobro podešen, postavljen je dosta visoko kako bi što bolje legao u ruku i odlično se razumije s motorom, precizan je i kraćih hodova, a motor je dovoljno elastičan pa ni ne trebate uvijek posezati za njime.

Nemamo nekih prigovora ni za udobnost vožnje, jer ni s time Corolla nema nikakvih problema. Ovjes ne lupa, prolasci preko rupa se jedva osjete, a jedino ne voli previše brze prolaske kroz zavoje jer prednji kraj voli izaći iz putanje, no to se događa rijetko i kad stvarno jako pretjerate.

Prosjek potrošnje nam je bio 7,6 litara, što je u odnosu na snažniji hibrid više za oko 2 litre. U gradu s težom nogom na gasu Corolla troši i 8 litara, dok će na otvorenoj cesti i uz pažljiviju nogu na gasu ona pasti na oko 5 litara, dok na autocesti troši između 7 i 8 litara. To nisu vrhunski rezultati, ali za benzinski motor ove snage su sasvim u redu.

Zaključak i cijene

156.200 kuna Toyota traži za Corollu 1.2 Turbo s Luna paketom opreme i 5 vrata. Iako na prvu djeluje kako je cijena visoka, kada konkurenciju opremimo istom opremom cijene su na istoj razini, a u dosta je slučajeva Corolla i povoljnija, a uz to dobivate i 5 godina jamstva bez ograničenja.

Najpovoljnija Corolla s ovim motorom stoji 139.900 kuna, no ta izvedba nema središnji multimedijalni zaslon i još mnogo toga, pa ga nikako ne preporučujemo, dok se cijena penje i do 200.300 kuna za paket Executive.

U odnosu na slabiju hibridnu izvedbu sa 122 KS razlika u cijeni je oko 20.000 kuna, dok je razlika u odnosu na 180 KS snažan hibridni pogon oko 35.000 kuna. Na prvu djeluje mnogo, no kad na benzinca ugradite automatski CVT mjenjač za koji je potrebno nadoplatiti 11.900 kuna, a koji je kod hibridnih izvedbi serijski, razlika se uvelike smanjuje.

Za kraj možemo zaključiti kako je Toyota Corolla 1.2 Turbo Luna jako dobar izbor za obiteljske potrebe, jer nudi sve što većina kupaca traži, a tu je i poznata Toyotina pouzdanost, duga garancija, ali i potpun sigurnosni paket opreme, što je uvijek itekako važno.