Stigao je Fiat 500 s hibridnim pogonom

image

Jučer je domaćim novinarima Fiat predstavio model 500 Hybrid, a koji je istovremeno krenuo i u prodaju. Riječ je o modelu koji zamjenjuje 1,2-litrenu izvedbu koja više neće biti u ponudi, a domaći zastupnik se potrudio ponovo ponuditi poseban model koji će biti i najtraženiji kod domaćih kupaca.

No krenimo redom. Novi Fiat 500 Hybrid pokreće jednolitreni benzinski motor s tri cilindra koji razvija maksimalnu snagu od 70 KS i nudi 92 Nm okretnog momenta, a uparen je s ručnim 6-brzinskim mjenjačem, dok bi izvedba s automatikom trebala stići kasnije.

S njim je uparen elektromotor, a riječ je o blagom hibridnom sustavu. 12V BSG elektromotor pomaže kod ubrzavanja jer daje dodatnih 3 KS snage i dodatna 23 Nm okretnog momenta, a postavljen je izravno na motor i njime upravlja remen koji također pokreće pomoćne uređaje. Sustav obnavlja energiju tijekom kočenja i usporavanja, skladišti je u litijevoj bateriji kapaciteta 11 Ah i koristi je, pri maksimalnoj snazi od 3.600 W, za ponovno pokretanje motora u načinu Stop & Start i za pomoć tijekom ubrzavanja. No najveći učinak se vidi na potrošnji jer 500 Hybrid u gradu troši 5,5 litara, izvan grada 3,5 litara, dok se prosjek svodi na tek 4,2 litre na 100 km.

Novi Fiat 500 Hybrid Lounge starta s cijenom od 99.350 kuna, no za domaće je kupce pripremljen i poseban model 500 Hybrid Dolce koji košta 102.992 kuna, a za svega 3.642 kune od opreme dobivate automatski klima uređaj, 7-inčni infotainment sustav s Mirroringom, fiksni stakleni panoramski krov i elegantni Chrome paket koji izgled izdiže na novu razinu. U ponudi su još i paketi Star, Rock Star, Launch Edition i Sport.

Podijeli