Povratak fizičkim prekidačima

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Problem s pretjeranim korištenjem infotainmenta već je prisutan nekoliko godina, a donekle je apsurdno da će te dobiti kaznu ako imate mobitel u ruci, ali za "surfanje" po zaslonu automobila nećete, iako je nerijetko opasnije.

Trend korištenja infotainmenta za upravljanje važnim funkcijama ima jednostavno opravdanje, jeftinije je isprogramirati dodirnu tipku koja šalje signal nego napraviti i ugraditi prekidač.

No ako morate posegnuti prema zaslonu svaki put kad želite promijeniti temperaturu klimatizacije ili stišati/pojačati glazbu, onda je to značajna distrakcija te je pogled vozača vrlo često na zaslonu umjesto na cesti.

To je prepoznato kao sigurnosni problem pa je Euro NCAP najavio da automobili koji imaju dodirne kontrole za upravljanje najvažnijim funkcijama, neće moći dobiti najvišu ocjenu za sigurnost, odnosno pet zvjezdica.

Tako npr. Tesla je čak i pokazivače smjera na novim Model 3, S i X izveo pomoću tipki na dodir na upravljaču, umjesto tradicionalnim polugicama. U sličnom smjeru ide i Volvo koji na novom EX30 gotovo sve komande grupira na središnjem zaslonu.

Euro NCAP je za 20265. najavio novi sustav bodovanja koji će uzimati u obzir jednostavnost korištenja najvažnijih funkcija.

Razlog je logičan jer što duže vozači moraju skrenuti pogled s ceste kako bi nešto pritisnuli na zaslonu, to je veći rizik od nesreće.

Euro NCAP je odabrao pet ključnih funkcija za ocjenjivanje njihove jednostavnosti upotrebe: pokazivače smjera, svjetla za opasnost (sva četiri pokazivača smjera), brisače, trubu i eCall SOS funkciju.

Ove funkcije će morati biti dostupne putem fizičkih prekidača, ručica ili kotačića kako bi se postigao maksimalni rezultat u ocjeni sigurnosti vozila.

No, ove će računati kao bodovanje u rasponu od 5 do 100 u kategoriji  "Sigurna vožnja" te neće značajno pokvariti ukupni rezultat, iako Euro NCAP ne isključuje povećanje značaja fizičkih kontrola u budućnosti kako bi se potaknulo proizvođače da koriste fizičke prekidače.

Mišljenja smo da bi ovaj popis trebao biti i duži te uključiti barem još i upravljanje klimom te glasnoćom audio sustava, budući se radi o vrlo često korištenim funkcijama. No ostaje za vidjeti kako će izgledati konačna verzija sustava ocjenjivanja koji bi trebao stupiti na snagu 2026.

Podijeli