Finalisti izbora za automobil godine

image

Kako bi se našli u izboru automobila godine svi kandidati moraju zadovoljiti činjenicu da se radi o novim automobilima te da su ili će biti u prodaju do kraja tekuće godine na pet ili više europskih tržišta.

Ove je godine lista uključivala ukupno 28 modela, od BMW-a serije 5 do Volva EX30 koji su usput rečeno i ušli u uži izbor.

Njima će se pridružiti i BYD Seal, a zanimljivo da je kineski proizvođač maštovitog imena (Build Your Dreams) u konkurenciji imao još tri modela - Atto 3, Han i Dolphin.

Uz spomenuti trojac, završna sedmorka uključuje još i modele Kia EV9, Peugeot E-3008/3008, Renault Scenic i Toyota C-HR.

S druge strane, dio poznatih proizvođača poput Fiata (600e), Hyundaija (Kona, Ioniq 6) i Volkswagena (ID.7) ili nama egzotičnijih (Lucid Air) je ovaj puta ostao kratkih rukava nakon inicijalnog glasanja 59 članova žirija iz ukupno 22 države.

Nakon dodatnih testova i vožnji održat će se i završno glasanje, a kome će nakon Jeep Avengera u 2023. pripasti prestižna titula Car of the Year 2024. doznat ćemo 26. veljače iduće godine na Salonu u Ženevi. 

Podijeli