Pariz tjera SUV modele iz grada

image

Nakon što je u rujnu zabranio vožnju iznajmljenim električnim romobilima, Pariz će 4. veljače održati lokalni referendum na kojem će se građane tražiti de se izjasne o mjerama s kojima se želi obeshrabriti građane da kupuju i voze SUV modele

Budući da je SUV-ove teško razlikovati od ostalih modela, Grad želi uvesti više naknade za parkiranje za automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem težine preko 1,6 tona i za električna vozila iznad dvije tone.

Kako bi odredili težinu automobila, kamere će očitati njegovu registarsku pločicu, koja je povezana s modelom i težinom.

Pod gradonačelnicom Anne Hidalgo, Pariz već godinama povećava pritisak na vozače povećanjem troškova parkiranja i postupnom zabranom dizelskih vozila, dok je proširena mreža biciklističkih staza.

Zamjenik gradonačelnice, ekolog David Belliard, ističe kako je "nužno smanjiti broj i veličinu automobila u gradu". Također je traži od proizvođača automobila prestanu proizvoditi ovu vrstu vozila jer su preskupi, previše zagađuju i neprikladni za skučena gradska središta.

S druge strane predsjednik udruge vozača automobila Philippe Noziere, naglašava kako su automobili teži i veći nego prije ponajprije zbog sigurnosti i udobnosti.

Ostaje za vidjeti hoće li građani podržati ovu mjeru ili ne, a teško da će veća cijena parkiranja previše pogoditi one koje imaju novaca za velike SUV-ove.

Također, 1,6 tona i nije osobito velika masa, i veliki broj limuzina normalnih dimenzija je vrlo blizu ili preko ove granice.

Podijeli