Dorađena je najtraženija Lexus limuzina

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Lexus je najavio nekoliko novosti za svoju najprodavaniju limuzinu ES, a tiču se modelske godine 2023. Kako je ovaj model redizajniran 2021. godine, promjene nisu velike, no donose više udobnosti i tehnologije i praktičnosti.

Tako je ugrađen novi multimedijski sustav koji je brži i intuitivniji nego prethodna verzija, a nudi i više funkcija. Sada se bežično može povezivati Apple CarPlay, no za Android Auto vam još uvijek treba žica. Poboljšano je i glasovno upravljanje a tu je i nova navigacija u oblaku. Ona omogućuje pristup informacijama o stanju na cestama i u prometu u stvarnom vremenu, a ako se prekine veza s internetom, ugrađeni sustav za navigaciju i dalje ima signala.

Novi ES sad dolazi s ugrađenim glasovnim asistentom „Hey Lexus” koji reagira na glasovne naredbe i omogućuje jednostavnije uspostavljanje telefonskih poziva, upravljanje zvukom i klimatizacijom te surfanje internetom. Prepoznaje 19 različitih europskih jezika, a može prepoznati i odgovarati na informativne komentare.

Tu je i redizajnirana središnja konzola u prednjem dijelu putničkog prostora. Tamo se sad nalaze dva držača čaša i bežični punjač izvan kutije ugrađene u konzolu za lakši pristup. A tamo gdje su ranije bila dva USB-A priključka i jedan dodatni ulaz sada je jedan USB-A priključak za reproduciranje zvučnih zapis u visokoj rezoluciji s vanjskih uređaja i jedan USB-C priključak za punjenje tih uređaja.

Dodane su i nove mogućnosti povezivanja nadogradnjom podatkovnog komunikacijskog modula DCM, pa vozilo može komunicirati s mobilnim mrežama i internetom. Sada je omogućeno povezivanje sa sustavom e-Care. Nadogradnjom modula DCM vlasnicima je također omogućen daljinski pristup vozilu ES putem aplikacije Lexus Link na pametnom telefonu. Tako se na daljinu mogu otključati ili zaključati vrata, uključiti svjetla upozorenja i namjestiti postavke klimatizacije ili grijanja prije ulaska u automobil.

Ima promjena i u vanjskom izgledu modela ES, s modelom nove razine opreme F SPORT Design. U toj inačici automobil ima crne 19-inče kotače od lake legure, kupcima je za odabir dostupno 10 različitih boja karoserije, a na svakom prednjem braniku nalazi se oznaka F SPORT Design. Proizvodnja započinje u kolovozu, a prve isporuke započinju na jesen, kada će se znati i cijene.

Podijeli