Električni dostavnjak Renault EZ-FLEX

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Renault EZ-FLEX kompaktno je i upravljivo vozilo stvoreno za neometano kretanje gradom. Njegova duljina od 3,86 m, širina od 1,65 m i visina od 1,88 m dovoljno su male kako bi mogao pristupiti parkiralištima. Teretni kapacitet od 3 m3 jedinstven je radi svojih dimenzija. Krug okretanja od 4,5 m omogućuje izvrsnu upravljivost na ulicama užeg gradskog središta.

Svaki je detalj osmišljen s ciljem da se ispune potrebe dostavljača: široki pristup vozačkom mjestu koji ulazak i izlazak čini lakšim, središnja upravljačka ploča s raspoznatljivim prikazom za brz i jednostavan pristup informacijama o vožnji, vidljivost pješaka i gradskog okruženja te jednostavna i učinkovita kontrola vožnje. Moderno korisničko sučelje kao posrednik između čovjeka i stroja u potpunosti je integrirano u svijet pametnih telefona. Ono nudi usluge i aplikacije povezane sa samim vozilom te mogućnost integracije aplikacija povezanih s raznim aktivnostima stručnjaka.

Stražnji teretni prostor optimiziran je ergonomskom visinom utovara (760 mm iznad zemlje) i otvorima koji omogućuju jednostavan pristup cijeloj površini za utovar. Vozilo je oblikovano tako da omogući i brojne konfiguracije stražnjeg prostora. Te su konfiguracije osmišljene kako bi se njihovom prilagodbom zadovoljile različite potrebe stručnjaka kojima će vozilo biti dano na ispitivanje.

EZ-FLEX kao električno vozilo može pristupiti gradskim središtima te nudi domet od 100 km, čime se prilagođava potrebama gradske dostave (gradske dostave zahtijevaju 50 km prosječne dnevne vožnje). Desetak vozila Renault EZ-FLEX dat će se na korištenje raznim europskim stručnjacima, tvrtkama, gradovima i općinama. Očekuje se da će eksperiment trajati oko dvije godine.

Vozilo je opremljeno senzorima kako bi se bolje razumjela njegova uporaba, a stručnjaci će tijekom eksperimenta svojim povratnim informacijama dodatno bogatiti postojeće podatke. Prikupljat će se različite vrste podataka: geolokacija, kilometraža, domet, korištenje otvora, brzina, zaustavljanja itd. Ti će se podaci zatim prenositi putem povezanog sustava u vozilu, bilo u stvarnom vremenu ili jednom dnevno, kako bi se razumjela stvarna dnevna uporaba.

Analiza podataka, upotpunjena povratnim informacijama stručnjaka, omogućit će Renaultu da oblikuje vozila koja su bolje prilagođena razvoju gradske logistike. Cilj je da sudionici u ekosustavu testiraju vozilo i njegove usluge u stvarnim uvjetima kako bi stvorili zajedničku viziju gradskog prijevoza robe.

Ovim eksperimentom Renault započinje novi pristup u pripremi i osmišljavanju inovacija sutrašnjice. Ovaj fleksibilni pristup, revolucionaran u automobilskoj industriji, vrlo je blizak praksi drugih područja, kao što je industrija igara.