Toyota razvija pick-up Hilux na vodik

  • Objavljeno u NAJAVE
image

Mirai je Toyotin prvi automobil na vodik, a izgleda kako će ubrzo stići još jedan, no ovog puta neće biti neki novi model, već bi poznati pick-up Hilux trebao dobiti izvedbu na  vodik. Naime, konzorcij predvođen Toyota Motor Manufacturing (UK) Ltd. (TMUK) dobit će sredstva za pokrivanje troškova razvoja Hiluxa s pogonom na vodik, u suradnji britanskim tehničkim inženjerskim partnerima, tvrtkama Ricardo, ETL, D2H i Thatcham Research. Cilj ovog projekta je usvojiti drugu generaciju Toyotinih komponenti gorivnih ćelija (kao što se koriste u najnovijoj Toyoti Mirai) za transformaciju Hiluxa u električno vozilo na gorivne ćelije.

Tako će TMUK voditi projekt, dok će tim iz Toyota Motor Europe (TME) R&D pružiti stručnu tehničku podršku kako bi timovima sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu omogućio izgradnju vlastite stručnosti i samodostatnosti za razvoj pogona na vodik sljedeće generacije.

Podsjetimo, vozila koja voze na vodik su ustvari električna vozila koja pokreće elektromotor, a struju za punjenje proizvodi motor na vodik. Najveća prednost ovog motor aje što mu je jedini nusprodukt čista voda, pa tom prilikom vozilo uopće ne zagađuje.

Podijeli