Mazda3 2.0 Skyactiv-X GT Plus Sound TEST

Kao što smo već nebrojeno puta naglasili, Mazda i dalje ima drugačiju filozofiju oko razvoja motora, pa i dalje odolijeva proizvodnji turbo benzinaca malog obujma i velike snage, već razvoj prebacuje na nove tehnologije.

Takav je i ovaj novi benzinski motor koji kombinira paljenje pomoću iskre benzinskog motora s kompresijskim paljenjem dizelaša, ima obujam od dvije litre i maksimalnu snagu od 180 KS, no kakav je u vožnji moći ćete pročitati nešto niže, a prvo ćemo se prebaciti na ostale prednosti i mane Mazde 3.

Dizajn i praktičnost

I dalje ostajemo pri izjavi da je nova Mazda3 atraktivan automobil, bez obzira je li riječ o kompaktnoj izvedbi s 5 vrata ili o limuzinskoj izvedbi s 4 vrata, posebice kada je karoserija pobojana u karakterističnu Mazdinu crvenu boju. Budite spremni da ćete često biti u centru pažnje.

Iako je ponuda limuzinskih izvedbi u kompaktnoj klasi sve manja, Mazda s novom ''trojkom'' sedan nije pogriješila jer je dizajn stražnjeg dijela jako dobro riješen, te ćete na cestama podjednako često vidjeti kompaktnu i limuzinsku izvedbu, što nije čest slučaj kod konkurencije.

Osim toga, gledajući iz daleka, čak je i našem iskusnom oku teško na prvu reći radi li se o Mazdi 3 ili Mazdi 6, posebice ako se automobil promatra sprijeda ili sa strane, dok su na stražnjem dijelu razlike nešto vidljivije. S niskim prednjim dijelom, niskom bočnom siluetom, napuhnutim stražnjim krajem, s dvije ispušne cijevi i 18-inčnim aluminijskim naplatcima Mazda3 podjednako odiše elegancijom i sportom, čime se ne može pohvaliti ni jedan konkurent. Bravo Mazda.

A kako je dizajn bio na prvom mjestu dokazuje i obujam prtljažnika od 450 litara, koji je manji od konkurencije, ali i dalje dostatan i za duža obiteljska putovanja, osim ako ne pretjerate s količinom nepotrebnih stvari. Prtljažni prostor je moguće i povećati preklapanjem stražnjih sjedala, kada obujam raste na 1.138 litara, no treba uzeti u obzir da se ne može postići praktičnost kompaktne izvedbe ni na koji način, no ako ne prevozite glomazne predmete, i limuzina je dobar izbor.

Unutrašnjost

O unutrašnjosti Mazde 3 smo već mnogo pisali, a riječ o je elegantno dizajniranom prostoru prilično kvalitetne izrade i s puno materijala mekih na dodir. No kao što ništa nije savršeno, tako i tu ima par detalja koji smetaju, a tu prvenstveno mislimo na površinu oko mjenjača i multimedijskih tipki koja je visokog sjaja, no prilično osjetljiva, pa će se tu vidjeti tisuće otisaka prsta, ali se i prilično lako grebe, pa su vidljive sitne crtice d čestog brisanja. Naravno, to ćete vidjeti tak kad oko približite površini, no vlasnicima bi taj detalj mogao zasmetati.

Tu je i nespretno smješten USB priključak na središnjoj konzoli koji nije ni centriran ni nikako drugačije dizajnerski riješen, već je jednostavno tamo postavljen. No zato su komande na volanu dobro raspoređene, instrumentna ploča iznimno jednostavna s istovremenim prikazom svega bitnoga, a upravljanje multimedijom putem kotačića i prekidača smještenih pored mjenjača iznimno je jednostavno i intuitivno i tu Mazdi idu samo pohvale.

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 01

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 02

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 03

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 04

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 05

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 06

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 07

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 08

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 09

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 10

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 11

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 12

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 13

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 14

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 15

image

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 16

Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 01
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 02
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 03
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 04
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 05
image
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 06
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 07
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 08
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 09
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 10
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 11
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 12
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 13
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 14
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 15
Mazda3 Skyactiv-X GT Plus Sound 16

Doduše, voljeli bi da izbornik bude maštovitije dizajniran, no nekad je manje jednostavno više. Pohvale idu i izdvojenim komandama dvozonskog klima uređaja, a za pohvalu je i veliki prednji naslon za ruke s mekom i udobnom površinom, a ispod kojeg se nalazi veliki pretinac s dodatnim priključcima.

Na stražnjim sjedalima bi višim putnicima moglo ponestati prostora za glavu jer se krov počinje spuštati prilično rano, no djeci to neće stvarati problem, već će im to stvarati nedostatak bilo kakvog USB ili 12V priključka, a nisu provedeni ni ventilacijski otvori. Nadamo se da će Mazda uskoro ispraviti i taj dio.

Sjedala su udobna za sve putnike, a na prednjim sjedalima je ponuda prostora iznimno dobra, čak i za visoke vozače, koji se neće osjećati skučeno kao kod pojedine konkurencije, a za pohvalu je i sjedalo vozača koje se da dovoljno spustiti.

Motor i vožnja

Najvažniji dio testnog automobila je potpuno novi benzinski motor s novom tehnologijom Skyactiv-X u koji Mazda polaže velike nade. Riječ je o benzinskom motoru obujma 1.998 ccm koji kombinira paljenje pomoću iskre benzinskog motora s kompresijskim paljenjem dizelaša, opremljen blagim hibridnim sustavom, a koji bi trebao ujediniti sve prednosti benzinskog i dizelskog motora, a u testnoj izvedbi s ručnim 6-brzinskim mjenjačem ispušta 102 g CO2, što je jako dobar rezultat.

Maksimalna snaga od 180 KS dobiva se pri 6.000 okretaja u minuti, dok je najveći okretni moment od 224 Nm dostupan pri 3.000 okretaja u minuti, pa je odmah jasno kako je Mazda3 živahnija na višim okretajima.

Ponekad se čini da je pod haubom manje od deklariranih 180 KS, no auto ubrzava kontinuirano i bez trzaja, a odlično je uparen s mjenjačem. Za pohvalu je i niska razina buke, pa se motor počinje glasnije javljati tek pri najvišim okretajima.

Iako bi glavni adut ovog modela trebala biti niska potrošnja, nama je prosjek nakon tjedan dana bio 7,4 litre. No budimo realni, ovo je odličan rezultat za 180 KS snažan benzinski motor, a većinu vremena je Mazda3 provela u gradu. Na otvorenoj cesti s vožnjom malo iznad ograničenja potrošnja pada ispod 5 litara, a prosječni vozači u konačnici mogu očekivati prosjek između 6,5 i 7 litara. Dobar je to rezultat za ovakvu motorizaciju.

Što se pak udobnosti tiče, ovjes je dobro podešen i vožnja je ugodna, a ni brzi prolasci kroz zavoj ne stvaraju problem, a ni nakon dužih vožnji sjedala ne umaraju.

Zaključak i cijene

Mazda3 Sedan 2.0 Skyactiv-X GT Plus Sound košta 205.258 kuna i u tu je cijenu uračunata i dodatna oprema u vidu metalik boje, tepiha i kadice prtljažnika. Sve ostalo je serijska oprema, iz koje izdvajamo LED prednja i stražnja svjetla, 8,8-inčni središnji multimedijalni zaslon, 18-inčni aluminijski naplatci, dvozonska klima, potpuna elektrifikacija, sustav G-Vectoring Control Plus, automatsko kočenje s detekcijom pješaka, adaptivni tempomat, nadzor mrtvog kuta, automatska duga svjetla i još mnogo toga.

Gledajući sve nabrojeno, cijena je pošteno odmjerena, a najpovoljnija izvedba limuzine i ovog motora dolazi s paketom opreme GT i košta 185.850 kuna, dok izvedba GT s automatskim mjenjačem vaša može biti za 203.325 kuna, dok izvedba GT Plus košta 212.689.

Kompaktna izvedba s 5 vrata u prosjeku košta oko 1.000 kuna više, a nju je moguće dobiti i s pogonom na sve kotače, a cijena takvih izvedbi kreću od 205.335 kuna.

Sve u svemu, novi Skyactiv-X motor nije loš izbor, no oni koji su vozili motore s turbom, mogli bi imati osjećaj nedostatka snage kod međuubrzanja, ali gledajući razliku u cijeni između ovog i dizelskog motora sa 116 KS jasno je koji motore treba odabrati, pa će dizelski motor izabrati jedino njegovi ljubitelji.