Umro je Marcello Gandini

image

Marcello Gandini rođen je u Torinu 1938., a bio je glavni dizajner i direktor Bertonea, jedne od najpoznatijih dizajnerskih kuća.

Najpoznatiji je po svojim kreacijama za Lamborghini te ga se najčešće povezuje s legendarnom Miurom, ali je u stvari samo završio izvorno Giugiarov dizajn, nakon što je ovaj napustio Bertone.

Iz njegovog pera izašao je Countach, možda i najdojmljiviji dizajn u povijesti, ali i Diablo, Espada, Urraco. Radio je i za Ferrari za kojeg je napravio Dino 308 GT4.

Osnovne...

(0 glasova)

Opel Kadett C slavi 50. rođendan

image

Opel je na IAA početkom rujna predstavio novu  Opel Astru Sports Tourer Electric čim je nastavljen niz modela u kompaktnoj klasi koja Opelu traje već 90 godina.

Većina zna  da se serija modela koja je bila popularna među generacijama kupaca prije Astre nazivala Kadett, a upravo jedan od najpopularnijih Kadetta slavi 50. rođendan.

Godine 1973. predstavljena je treća poslijeratna generacija kompaktnog Opelovog bestselera - Opel Kadett C.

Pametni obiteljski automobil, šarmantan drugi automobil s praktičnim prtljažnikom ili sportski coupé –...

(0 glasova)

Prije 50 godina Mazda Cosmo Sport

image

Rotacijski motor smješten je ispod prednjeg poklopca u elegantnom dvosjedu. Mazda Cosmo Sport , izvan Japana poznat kao 110S, proizvedena je u svega 1176 komada.

Bio je to prvi Mazdin sportski automobil, stvorivši DNK koji je nastavio živjeti u legendarnim modelima poput RX-7 i MX-5 . Cosmo Sport za Mazdu ima monumentalan značaj jer je označio transformaciju iz tvrtke koja je proizvodila pretežno komercijalna vozila i male automobile u uzbudljiv i jedinstven brand kojeg karakterizira pristup stalnog izazivanja konvencionalnog, bilo...

(0 glasova)

Oldtimeri iz Škode na Oldtimer natjecanju

image

Na 44. natjecanju AvD-Oldtimer-Grand-Prix održanom od 12. do 14. kolovoza 2016. na Nürburgringu Škoda je proslavila svoj veliki jubilej – svoju prvu pobjedu u automobilističkoj utrci prije 115 godina; Narcis Podsedníček je tada sa svojim motociklom Laurin & Klement prvi prošao kroz cilj zahtjevne utrke od Pariza do Berlina. Na ovom velikom spektaklu oldtajmera više vozila Škoda 130 RS podsjetilo je na slavne 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća. U sveukupno 36 Škodinih vozila ubrajaju se i dva dragulja iz...

(0 glasova)

Pogledajte najzanimljivije klasične automobile

image

Jaguar E-Type s 3.8-litrenim motorom zasigurno spada među najljepše automobile svih vremena, a nastao je 1961. godine.

 

Citroën DS spada među automobile za koje se može reći kako se nikad prije i nikada poslije nešto takvo nije pojavilo, a da se radi o automobilu koji se proizvodio za mase.

 

Cadillac Eldorado Biarritz iz 1959. godine je doslovce barokna palača na kotačima s ogromnim ukrasnim repom.

 

Ferrari F40 je fantastična ostavština starog Enza - V8 BiTurbomotor, 478 KS,...

(0 glasova)

Premijera Head Up Displaya

image

Kako od običnog automobila stvoriti izvanserijski?Pozvati u pomoć Formula 1 tunere ASC i Mclaren . Pontiac Grand Prix sportska je limuzina koja se u periodu od 1988.do 1993. proizvodila sa dvoja vrata te V6 motorima 3.1 (140 KS) i 3.4 (175 KS). U GM-u su odlučili da će napraviti limitiranu varijantu te u pomoć pozvali stručnjake za motore u Formuli 1. Ugrađena je Garrettova turbina T25, klipovi su olakšani te je kompresija smanjena na 8,8:1, sve u svrhu sportskih performansi....

(0 glasova)

Danas DS slavi svoj 60. rođendan. Čestitamo!

image

Povodom te obljetnice marka DS u suradnji s udrugom „Le Monde de la DS*” sa zadovoljstvom će Parižanima i turistima ponuditi vožnju u automobilima DS u srcu Pariza. Moći će sjesti u automobil i uživati u Gradu svjetlosti u kojem je ovaj mitski automobil došao na svijet. Od 10 do 18 sati petnaest oldtajmera DS krenut će od Eiffelovog tornja (ispred fontane na trgu Trocadéro), proći ispred palače Grand Palais, preko avenije Champs Elysées te stići na cilj na adresi...

(0 glasova)

Volkswagen Karmann Ghia

image

Krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća svijet se počeo oporavljati od Drugog svjetskog rata. Na tržištu automobila tada su vladali dosadni ali svakako funkcionalni automobili. S boljim standardom raste i želja za boljim proizvodima, jasno i boljim automobilima.

Buba i njena izvedenica Transporter Bully su tada jednostavno bili zakon na europskom kontinentu no u oporavljenom Volkswagenu razmišljaju i o posebnom, nekonvencionalnom modelu, tzv. graditelju imidža. Morao je to biti poseban automobil, potpuno drugačiji od Bube, iako napravljen na njenoj platformi, koji...

(0 glasova)

Volkswagen Transporter/Bus - Bully

image

Nakon rata, godine 1945. u Wolfsburgu su došli na ideju da koristeći dijelove svojih postojećih automobila izrade malo teretno vozilo. Prvi prototip je izgledao zaista smiješno. I motor, ali i kabina bili su smješteni na stražnjem dijelu vozila, a prednji je zauzimala nenatkrivena teretna površina. Uskoro su se u Volkwagenu dosjetili da kabinu pomaknu naprijed, a ostatak vozila prekriju karoserijom. Tako je rođen Volkswagen Transporter, popularni Bully (ili Bulli).

Uvećana buba

Serijski automobil je predstavljen 12. studenog 1949. Kako je...

(0 glasova)

Volvo serije 200

image

Sedamdsete su godine prošlog stoljeća. Volvo dobar dio svoje proizvodnje izvozi izvan tadašnje Europske zajednice. Kako bi izgradio što bolje uporište na domaćem terenu, Volvo je 1972. godine napravio istraživačko vozilo VESC (Volvoov eksperimentalni sigurnosni automobil), kojemu je bio cilj – kako i možete zaključiti po imenu - napraviti što sigurnije vozilo s tadašnjom tehnologijom. VESC je zapravo bio pokretni laboratorij, imao je ugrađen ABS, zračne jastuke i teleskopske branike (1972.!). Iskustvo stečeno kroz VESC ugrađeno je 1974. u Volvo...

(0 glasova)